Mlade so v Stični pozivali, naj bodo pogumni, ti pa so pogum izkazali že s prihodom v takem vremenu

Pod dežniki, a kljub temu dobre volje

V cistercijanskem samostanu Stična je bilo v soboto, 17. septembra, tradicionalno srečanje katoliške mladine, kjer se je zbralo okrog 3500 mladih iz vse Slovenije. Na že 41. Stični mladih, ki je letos potekala pod geslom Izberi vihar, sta zbrane nagovorila mariborski nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, sveto mašo pa je daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Stična mladih je tudi letos udeležencem postregla s pestrim programom. V uvodnem delu je zbrane pozdravil nadškof msgr. mag. Alojzij Cvikl, ki je mladim zaželel, naj se jih to srečanje dotakne ter jim da pogum in zagon, da bi živeli življenje v vsej svoji polnosti.
Mlade je v Stični že šestič obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor in se jim zahvalil, da so ga vnovič povabili medse in spet sprejeli s tako toplino. Navezujoč na rdečo nit letošnjega srečanja, jih je spodbudil, naj pogumno in brez strahu stopajo v prihodnost, četudi imajo glede nje določene skrbi, obenem pa dejal, naj še naprej širijo plemenite vrednote solidarnosti, prijateljstva in medsebojnega spoštovanja ter vselej držijo skupaj. »Na koncu vedno zmaga dobro; če ne zmaga dobro, pomeni, da še ni konec,« je sklenil svoj nagovor.

Srečanje se je nadaljevalo s sveto mašo, ki jo je daroval koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak in mlade v pridigi opogumil, da stopijo iz cone udobja:

»Če se hočeš naučiti plavati, moraš skočiti v morje, in če se hočeš naučiti jadrati, se moraš podati na morje: zaman se učiš jadrati na kopnem in zaman se učiš plavati po suhem!«

Dodal je še, da je v Bogu vedno mogoče najti varen pristan.

Dogajanje v Stični sta popestrili štajerska in primorska glasbena skupina

Bogat popoldanski program je mladim ponudil številne delavnice, odvili so se športni turnirji v nogometu, košarki in odbojki ter raznolike družabne igre in izzivi. Dogajanje sta z glasbo popestrili tudi glasbeni zasedbi LPS (Last Pizza Slice) iz Celja in Žavbi Brothers iz Šmarij pri Kopru. Festival se je zaključil s slavilnim koncertom Stična benda.

»Mladim smo želeli predati sporočilo, naj izberejo življenje, se ne bojijo preizkušenj, temveč svoj pogled usmerijo v Boga, pri komer bodo vedno našli zatočišče, varnost, sprejetost in ljubezen,« je vsebino letošnje Stične mladih povzel Matevž Mehle, direktor Katoliške mladine, ki organizira dogodek.

Brina Rednjak, prostovoljka, pa je povedala:

»Stično mladih kot prostovoljka verjetno doživljam drugače kot udeleženci. Kljub obveznostim, ki jih imam na dan dogodka, zelo uživam in Stično doživim na prav poseben način. Letos sem v Stično prišla v četrtek pred dogodkom, so se pa prostovoljci v Stični pridno nabirali in delali že od sobote, 10. septembra. Vsako leto se kot prostovoljka z veseljem vračam na festival, ker je v času priprav vedno zelo dobro razpoloženje v ekipah in priložnost za pridobivanje novih prijateljev, znanja ter izkušenj. Poleg vsega tega pa doživiš Stično z drugačnim pogledom in vidiš, koliko je v ta dogodek vloženega truda, trdega dela in močne volje organizatorjev, ki se na Stično pripravljajo celo leto.«