Oblaki preprečili opazovanje potovanja Merkurja preko Sončeve ploskvice

Merkur prvič po 9. maju 2016 spet potoval prek Sončeve ploskvice

Danes, 11. novembra, je Merkur prvič po 9. maju 2016 spet potoval prek Sončeve ploskvice. Ob primernih varnostnih ukrepih so v Evropi lahko opazovali večino pojava. Prehod je potekal med 13:35 in 19:04 po zimskem času. V Evropi je torej bil viden v osrednji Evropi viden, vse dokler Sonce ni zašlo. Seveda pri nas nam je opazovanje tega nenavadnega nebesnega pojava preprečilo oblačno nebo. Takole so ta nebesni pojav spremljali tam, kjer je bilo vreme jasno (Spika):

Ob začetku prehoda je Sonce že prešlo poldnevnik skoraj 25 stopinj nad jugozahodnim obzorjem. Na sredini prehoda, ob 16:20, ko Merkur prehaja praktično prek središča Sončevega diska, je naša zvezda samo še približno deset stopinj nad jugozahodnim obzorjem. Malo več kakor uro pozneje je Merkur še vedno mogoče videti kot majhno črno piko na bleščečem ozadju Sonca, ki zahaja pod jugozahodno obzorje.

Prehode Merkurja preko Sonca ne moremo opazovati s prostim očesom ali samo z očali

Glede na Merkurjevo navidezno velikost, ki je 195-krat manjša od Sončeve, prehajanja ne moremo opazovati s prostim očesom ali samo z očali, kot so potrebna za opazovanje Sončevega mrka. Potrebujemo daljnogled ali teleskop s posebnim filtrom, da razločimo to majceno piko na Sončevem disku.

Naslednji trije prehodi Merkurja bodo vidni šele 13. novembra 2032, 7. novembra 2039 in 7. maja 2049.

Foto: Nasa