Med novimi kardinali tudi Ernest Simoni, v Albaniji dvakrat obsojen na smrt

papez-simoniKo je septembra 2014 papež Frančišek obiskal Albanijo, je bil vidno pretresen nad pričevanjem duhovnika, ki je bil v komunističnem režimu dvakrat obsojen na smrt in preživel skoraj dve desetletji na prisilnem delu. V nedeljo, 9. oktobra je bil ta duhovnik, Ernest Trošani Simoni pri svojih 88-ih letih imenovan za častnega kardinala.

Papež Frančišek je v nedeljo imenoval 17 novih kardinalov, med njimi jih je 13 mlajših od 80 let in bi lahko volili novega papeža. Za maloštevilčno albansko katoliško skupnost predstavlja imenovanje Ernesta Simonija za kardinala simbolno gesto priznanja trpljenja številnih duhovnikov pod ditatorjem Enverjem Hoxho, ki je religijo kot tako v Albaniji prepovedal leta 1967.

V svojem pričevanju med papeževim obiskom v Albaniji je Simoni pripovedoval o aretaciji, ki se je zgodila po polnočnici leta 1963. Poslan je bil v izolacijo, povedali so mu, da je obsojen na smrt, vendar so kazen kasneje spremenili v 25 let prisilnega dela.

Med prestajanjem kazni je postal Simoni duhovni spremljevalec številnih zaprtih, ki so se mu postavili v bran, ko je bil leta 1973 še enkrat obsojen na smrt. Prizanešeno mu je bilo prav zaradi te podpore sojetnikov. Novoimenovani kardinal je bil iz zapora izpuščen leta 1981, vendar je moral vse do padca komunističnega režima v letu 1990 delovati v tajnosti.

Po pričevanju sta se ganjeni papež in duhovnik objela, papež pa je o izkušnji dejal: “Danes sem se dotikal mučencev”.

5. novembra bo v Albaniji 38 Simonijevih rojakov, ki so bili preganjani ali usmrčeni pod Hoxhevim režimom, razglašenih za mučence. Ernest Simoni pa bo v kardinalski zbor vstopil dva tedna kasneje.