Med epidemijo in demonstracijami pod zaščito državnega tožilstva

Ne ravimo vojske, za našo varnost poskrbi Jaša Jenull. Foto: TwitterPetkove demonstracije medijsko podpirajo dominantni mediji, demonstrantom, ki se požvižgajo na predpisane ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, pa se nič ne zgodi, saj jih ščiti državno tožilstvo.

Letošnjo Slovenijo, tudi poletje, ki ni vroče samo po temperaturi, ampak tudi politično, zaznamuje na eni strani nesposobnost pomiritve »nekdanjih«, da je njihov Šarec moral spakirati, po drugi pa izjemno sposoben obračun z epidemijo, ki pa se v nasprotju z vsemi pričakovanji ni umirila, ampak je prišlo do novega izbruha. Za številne starejše, ki imajo tudi druge zdravstvene težave, je bolezen usodna.

Že od nastopa Janševe vlade imamo v Ljubljani dvakrat tedensko demonstracije. Ob sredah protestirajo »kulturniki«. Ne zaradi kratenja umetniške ali ustvarjalne svobode, ampak ker dobivajo premajhno podporo od države. V Sloveniji namreč obstaja sistem, ki določenim umetnikom pomaga pri socialnih dajatvah. Vsekakor je to zelo dobro, čeprav skromno. Drug način financiranja so različni projekti, ki jih običajno stranke uporabljajo za financiranje svojih kulturniških simpatizerjev. Na tem področju je izjemno sposobna komunistična stranka, že nekaj časa se imenujejo Združena lista socialnih demokratov. Nekateri, zlasti oni, ki se norčujejo iz slovenstva in Janše, omalovažujejo osamosvojitev, so izjemno dobro plačani. Poleg umetniških so se organizirala še razna združenja »civilne družbe«. Na videz in včasih tudi v resnici gre za razne humanitarne organizacije, ki jih moramo občudovati, velikokrat pa za razne obvode strankarske organizacije.

Demonstracije ščiti državno tožilstvo

Klasičen primer je »Mirovni inštitut«, naslednik nekdanjega Marksističnega centra nekdanje partije, ki ga različna ministrstva obilno zalagajo z denarjem. Zadnje čase hoče biti vrhovni razsodnik glede sovražnega govora. Njihov temeljni namen je v resnici dušiti in onemogočati kritiko nekdanjega in sedanjega delovanja komunistov. Stvari gredo tako daleč, da njihovi somišljeniki zahtevajo uboj Janše, žalijo predsednika države, zmerjajo in žalijo pripadnike gardne enote slovenske vojske, ko ta izvršuje protokolarne obveznosti. Nič se jim ne zgodi, ker jih ščiti državno tožilstvo, ki je, kljub zamenjavi generacij, celo bolj v rokah nekdanjih, kot je bilo pod komunizmom.

Svojevrstna lumparija so tudi razni »eksperti«, ki molzejo državo s svojim svetovanjem. Tako je bilo samo za svetovanje glede domov za starostnike razdeljenega toliko denarja, da bi lahko zgradili zanje deset velikih domov. To financira ministrstvo za socialo, ki so ga kar nekaj mandatov vodili komunisti. Ocenjujejo, da gre za stroške okoli 7-10 % proračuna, več kot za vojsko in policijo skupaj. Da o znanosti niti ne govorimo. Ker je sedanja vlada to ugotovila in pipico privila, je vik in krik. Pri tem sredini kričači dobivajo veliko moralno podporo raznih evropskih institucij, ki nekritično podpirajo vse, kar ni »desno«. Celo sam evropski vrh. Vse skupaj ne bi bilo vredno besede, če ne bi kultura pri Slovencih imela posebnega položaja in jim mnogi dobronamerni nasedajo. Ne vidijo zlorab kulture.

Če bi za 5 minut prepovedali laž, bi bilo komunizma takoj konec!

Petkovi demonstranti zahtevajo odstop Janševe vlade. Trdijo, da so jih stranke njegove koalicije izdale, ker so pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami na televiziji skoraj prisegale, da se kaj takega ne bo nikoli zgodilo. Zato na čelu z javno televizijo vlagajo velike napore, da bi kakšno koalicijsko stranko razcepili in notranje sprli, da bi izstopila iz vlade. Trenutno uspevajo pri »upokojencih«, ki so popolnoma v rokah starih sil. Pa je nova koalicija nastala povsem legalno. Zelo shizofreno, če ne bi bila glavni podpornik tega norenja javna televizija, ki jo moramo vsi plačevati. Prav ona ustvarja vtis, da smo na robu državljanske vojne. Sedaj trdijo, da hoče oblast ukiniti javno televizijo. Včasih so govorili: »Če bi za 5 minut prepovedali laž, bi bilo komunizma takoj konec!« Niso se motili.

Vlada Janeza Janše je, vsaj na videz, dokaj mirna. Še več. Predsednik vlade vsake toliko časa objavi kakšen provokativen tvit in potem norijo. Včasih kar plešejo po njegovem taktu. Je mojster obvladovanja kriz. Alpinist zasebno in v politiki. Izjemno je uspešen tudi pri »obračunavanju« z epidemijo. Naslonil se je na vodilne slovenske strokovnjake, ki predlagajo ukrepe. Trenutno imamo občutek, da preveč pomagajo Hrvatom reševati turizem. To morajo delati, ker večina Slovencev, in to najbolj vplivnih, dopustuje na hrvaškem morju in mislijo, da se jim bo podrl svet, če tega ne bodo smeli. Na nedavnih pogajanjih o pridobivanju evropske pomoči je bil predsednik vlade izjemno uspešen. Več kot polovica 10,5 milijarde evrov je darilo, ne posojilo. To seveda zbuja pri nekdanjih, ki so mojstri zlorab proračunskega denarja, velike apetite. Cedijo se jim sline. Zato bo politična jesen verjetno zelo vroča.