McDonalds se zavzema za zdravje otrok?

hitra-prehranaEtičnost obstoja verige hitre prehrane?

Zagrebški tednik »7Dnevno«je poročal, da je McDonalds v splitskem velikem trgovskem centru Joker postavil velik oglasni pano, kjer se hvali, kako je v zagrebški Klaićevi kliniki, na oddelku za pediatrijo, pomagal z nakupom dragih medicinskih aparatov.

Prav gotovo McDonalds to ni napravil iz pietete do bolnih otrok, ampak zaradi reklame svojih proizvodov v verigi hitre prehrane! Čeprav je s stališča javnosti ta reklamna poteza še razumljiva, obstaja veliko vprašanje o etičnosti tega dejanja in verige hitre hrane sploh! Iz te njihove poslovne poteze kar kriči lažna trditev, kako se pri McDonaldsu zavzemajo za zdravje otrok, kar posledično pomeni, da njihova hrana sploh ne škodi zdravju. Da je to oskurno in perfidno pojasni dejstvo, da so v nekaterih otroških bolnicah v zgornjih nadstropjih zdravili otroke zaradi diabetesa, v spodnjih prostorih pa so prodajali McDonaldsovo hitro hrano! Nezaslišani absurd!

Navkljub vsemu drži, da je hitra hrana preprosto zelo škodljiva ljudem in jo ni mogoče opravičevati, ker tako ali drugače povzroča veliko število najrazličnejših bolezni. Hitra hrana ne vpliva kvarno samo na kardio – vaskularni sistem, ampak se nasičene maščobe nabirajo v jetrih, kar posledično s časom povzroča cirozo jeter. Strokovnjaki za prehrano ugotavljajo, da hranjenje hitro pripravljene hrane ne povzroča samo diabetes, ampak tudi vpliva na delovanje možganov. To povzroča depresijo in motnje pri spominu in učenju. Hitra hrana vsebuje tudi velike količine soli, kar znatno povečuje krvni tlak, za takšno hrano pa je še značilno, da ji zelo primanjkuje vitaminov in mineralov, kar povzroča psihološko odvisnost po takšni hrani, za kar so še posebej dovzetni otroci!