Matej Kovač: Zadnji dogodki v Iraku nastavili ogledalo Sloveniji

Slovenija se s svojim ravnanjem (pranje denarja v NLB, odhod vojakov iz Iraka, packanje in požig ”kipa svobode” v Moravčah) izpostavlja kot zagovornica diktatorskega in terorističnega islamističnega režima v Iranu.

Maja in junija lani so ZDA obtožile Iran za organizacijo napadov na šest tankerjev v Omanskem zalivu, 20. junija pa je Iranska revolucionarna garda sestrelila ameriško izvidniško letalo brez posadke (dron). Predsednik Trump je najprej odobril povračilne vojaške akcije, potem pa jih je preklical. Uradni razlag za preklic povračilnih akcij ni znan. Trump je v svojem slogu izjavil, da se je morda kakšen iranski general zmotil, ko je ukazal streljati na dron.

28. decembra je bil v raketnem napadu na iraško bazo v mestu Kirkuk ubit ameriški pogodbeni delavec, ranjeni pa so bili še štirje ameriški vojaki in dva iraška vojaka. Napad je izvedla ena od iraških šiitskih milic, kijih oborožuje in financira Iran. V povračilo so ZDA iz zraka napadle položaje teh milic v Iraku in Siriji, kjer naj bi ubili 25 ter ranili 55 borcev. Šiitske Milice so s svojimi političnimi podporniki odgovorile z napadom na ameriško veleposlaništvo v Bagdadu. Po prihodu marincev sta ambasado zaščitili tudi iraška vojska in zvezna policija. 3. januarja so ZDA ubile poveljnika iranske revolucionarne garde Sulejmanija in še devet drugih vojaških oseb – Irancev in Iračanov, ko so se ti peljali z bagdadskega letališča, kamor je Sulejmani priletel iz Sirije.

V kolikšni meri se bo ta konflikt še razplamtel, bo odvisno predvsem od tega, ali bo ZDA in Izraelu uspelo omejiti škodo zaradi neizbežnih iranskih povračilnih ukrepov. Če ne bo človeških žrtev, se bo v nekaj mesecih obseg sovražnosti vrnil na čas pied božičem. Če pa bodo žrtve in če bo Iran poskušal vojaško izgnati ZDA iz Iraka, se obeta več let trajajoča lokalna vojna.

Zadnji dogodki v Iraku nastavili ogledalo Sloveniji

Predsednik Trump je bil doslej, tudi v primerjavi s svojima demokratskima predhodnikoma Clintonom in Obamo, bolj zadržan glede uporabe vojaške sile. Če se v Iraku zaplete v pravo vojno, bo to slabo za svet, ZDA in Bližnji vzhod. Zameril se bo tudi številnim svojim volivcem, republikancem, ki zavračajo ameriški intervencionizem. A v nič boljšem položaju ne bi bil, če bi pustil Sulejmaniju, da preko iranskih terorističnih izpostav nadaljuje z napadi na ameriške cilje.

Nesrečni dogodki v Mezopotamiji pa so nastavili ogledalo tudi Sloveniji. Namesto stvarnega poročanja o dogodkih, o vzrokih in morebitnih posledicah, so številni komentatorji dali duška svojim predsodkom do ZDA. Nekateri so kar triumfirali, saj naj bi Trump končno storil veliko napako, kar naj bi naši vseznalci pričakovali že od njegove izvolitve. Žal se s takim nastopanjem izpostavljajo kot zagovorniki diktatorskega in terorističnega islamističnega režima.

Vir: Družina 2019, št. 2, str. 13