M.Tomšič za Reporter: Ob pojavu več sorodnih strank bo nevarnost kanibalizma

Primčevo gibanje bo po pričakovanju nagovarjalo predvsem konservativno usmerjene državljane, tiste, ki zagovarjajo tradicionalne, na krščanstvu utemeljene vrednote. Ob tem je precej socialno obarvano.

Takšno ima resne možnosti ne samo za to, da pride v parlament, ampak da se razvija kot upoštevanja vredna politična sila. Na zadnjih nekaj volitvah je bila opazna velika volilna abstinenca predvsem med bolj tradicionalistično usmerjenimi volivci, ki desnih strank očitno ne priznavajo več kot tistih, ki bi zagovarjale njihove vrednote. To gibanje bi lahko zapolnilo prazen prostor. Vendar bo uspešno le, če bo dalo svojim volivcem jasno vedeti, da se bo po volitvah – če že ne pred njimi – povezalo z idejno sorodnimi strankami. Kakršnokoli »mostograditeljstvo« ali »sedenje na dveh stolih« bi bilo zanj kontraproduktivno.

Ob pojavu več sorodnih strank, ki nagovarjajo isto (ali vsaj podobno) volilno telo, je vselej nevarnost kanibalizma. Sedaj nastajajoče desne stranke bodo ciljale na tradicionalno usmerjene volivce. Zato oblikovanje skupnih list morda ne bi bila napačna poteza.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.