M. Tomšič, PlanetSiol: Spuščanje megle

Propad (oz. uradno likvidacija) dveh relativno majhnih bank – Probanke in Factor banke –, ki bo davkoplačevalce stala nekaj sto milijonov evrov, do obisti razgalja instrumentaliziranost slovenskega bančnega sistema s strani protagonistov “pajdaškega kapitalizma”. Ti dve banki sta bili ustanovljeni izključno za potrebe servisiranja tajkunskih poslov tranzicijske nomenklature, katere jedro je zbrano v Kučanovem Forumu 21. In podobno so počele tudi druge – t. i. sistemske – banke. Stroške njihovega “poslovanja”, se pravi velike izgube, ki so jih sproducirale njihove uprave, katerih člani so bili integralni del tranzicijskih omrežij, pa bodo seveda poravnali državljani.

Ob likvidaciji teh dveh bank so “presenetljivo” obnemeli vsi tisti, ki se še pred kratkim na ves glas pridigali slovenski Katoliški cerkvi, kako mora poravnati dolgove svojih propadlih finančnih holdingov. Nikomur ni prišlo niti na pamet, da bi se odpravil protestirat v Nazorjevo ulico, kjer je sedež Foruma 21, ali kar v Murgle, kjer domuje njegov ustanovitelj in hkrati glavni protagonist ideologije nacionalnega interesa, ki je legitimirala početje tajkunov.

Tudi osrednji mediji so v svojem poročanju praviloma zamolčali dejstvo, da sta omenjeni dve banki služili skoraj izključno ljudem iz kroga tranzicijske levice. So se pa toliko bolj intenzivno ukvarjali z domnevno spornimi gotovinskimi posli Janeza Janše, čeprav gre pri njih za relativno majhne zneske (v primerjavi z vrednostjo tajkunskih poslov), poleg tega pa sploh ni jasno, kaj naj bi bilo v njih problematičnega. Za namene diskreditacije opozicijskega prvaka so na nacionalni televiziji angažirali celo otroško informativno oddajo Infodrom, v kateri so na izrazito izkrivljen način prikazali afero Partia in domnevno “krivdo” nekdanjega premiera. In pri tem se v vodstvu nacionalke sklicujejo na svojo avtonomijo. V čem se že kaže ta avtonomija? V tem, da “avtonomno” za davkoplačevalski denar izvajajo politično propagando. Da izvajajo socialistično indoktrinacijo že med najmlajšimi. Tako kot se je to počelo v nekdanjem režimu.

Več: Planet Siol