M. Tomšič, PlanetSiol: Na braniku privilegijev

Kratenje pravice do obrambe.

V senci odločitve ustavnega sodišča o tem, da je Janeza Janšo treba izpustiti iz zapora, je ostala še ena prav tako pomembna razsodba, ki jo je ta najvišja sodna instanca v državi sprejela v približno istem času. Gre namreč za ustavitev preiskave odvetnikov, ki zastopajo Boška Šrota in Andrijano Starina Kosem. Tem so – kljub temu da niso bili ničesar osumljeni – preiskovalni organi na podlagi odredbe ljubljanskega okrožnega sodišča zasegli podatke o njihovih strankah.

Ta preiskava je pomenila grobo zlorabo pravosodja, ki po svoji škandaloznosti – čeprav nikomur ni povzročila odvzema svobode – ni prav veliko zaostajala za procesom v zadevi Patria. Pravica do obrambe je namreč ena od temeljnih civilizacijskih pridobitev. Vsakomur, ki je deležen kazenskega pregona, mora biti omogočena pravna pomoč usposobljenega zagovornika. Za to, da lahko zagovornik uspešno opravlja svoje delo, je nujna zaupnost odnosa z njegovim varovancem; kar pomeni, da so informacije, ki jih pridobi od njega, tajne in jih ni dolžan (razen v izjemnih primerih) deliti z drugimi.

Omenjenega posega ni mogoče razumeti drugače kot oviranje dela odvetnikov ali celo kot poskus njihovega ustrahovanja. To so manire, ki so bile značilne za realsocialistične režime, kjer se je pogosto dogajalo, da so oblasti poleg političnih oporečnikov preganjale tudi tiste, ki so jih zagovarjali na sodišču. Takšne tendence, usmerjene v krepitev represivnosti in arbitrarnosti državnih institucij, pomenijo občutno degradacijo že tako nizkih standardov pravne varnosti. Zato zgolj ustavitev teh postopkov ni dovolj. Tisti, ki so odgovorni za njihovo sprožitev, bi morali zanje odgovarjati!

Morda se nekaj vendarle premika

Vendar so takšne prakse izraz živčnosti centov moči, ki obvladujejo tranzicijsko Slovenijo. Dogajajo se namreč nekateri pozitivni premiki; takšni, ki pomenijo vzpostavljanje ureditve, utemeljene na zahodnih civilizacijskih standardih (omenjene odločitve ustavnega sodišča spadajo v ta okvir). To so sicer šele prvi koraki, zato je kakršnakoli evforija močno preuranjena. A obetajoče se spremembe, ki so predvsem posledica zunanjih dejavnikov, so vendarle razlog za nemir in nelagodje v vrstah tistih, katerih življenjski interesi so povezani z ohranjanjem zdajšnjega stanja.

V boj zoper zle tujce

Zato so se (znova) odločili za družbeno mobilizacijo. Tako je skupina javno prepoznavnih osebnosti, na čelu z ekonomistom in “vrhovnim svečenikom” ideologije nacionalnega interesa Jožetom Mencingerjem, prek tednika Mladina sprožila peticijo z bombastičnim naslovom Preprečite razprodajo!. Podpisniki se zavzemajo – kakopak – za ustavitev prodaje strateško najpomembnejših podjetij v državni lasti (tako imenovane družinske srebrnine) tujcem. Ti zlobni tujci naj bi namreč kot hijene prežali na slovenska podjetja (tako so jih upodobili tudi v omenjeni reviji), da jih bodo lahko poceni pokupili in v njih izkoriščali brezpravno slovensko delovno rajo.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.