M. Štular za Radio Ognjišče: Davki so prisilno varčevanje

„Gre za upor proti ustrahovanju ter zaščito civilizacijskih vrednot, ki so nujen pogoj za obstoj slovenskega naroda in sožitje vseh državljanov,“ so po shodu v unionski dvorani, ki je bil 27. junija 2013, med drugim zapisali v deklaracijo člani Civilne družbe za pravično Slovenijo.

V tokratni Pogovor o smo povabili pobudnike Civilne družbe za Pravično Slovenijo, saj nas je zanimalo, kakšne so njihove smernice na prihodnje korake. Shod je pripravilo 32 civilnodružbenih gibanj, v tem času so se jim pridružila nova in tudi posamezniki. V Pogovoru o nas je zanimalo, kakšni so naslednji koraki združenja. Sogovorniki dr. Mitja Štular, Urška Makovec in Jože Možina so bili kritični do trenutnega političnega dogajanja.

Urška Makovec je izpostavila problematiko medijev, saj ti ne slikajo realnosti in dodala, da smo zato krivi tudi bralci, poslušalci, gledalci, ker ne zahtevamo boljšega medijskega prostora.

Dr. Mitja Štular je pojasnil, da s samo besedo varčevanje, ki se je vlada izogiba in s tem tudi zavaja, v samem bistvu ni nič narobe: „Govori se, da varčevanje ni pravi pristop. Na drugi stari se dviguje DDV, uvajajo se novi davki, nove obdavčitve. Moje vprašanje je, ali niso novi davki ravno tako neka oblika varčevanje. Tisti, ki ga bo moral plačevati, mu bo manj ostalo, da bi trošil za druge reči in bo zato moral varčevati.“

„Živimo v času najhujše moralne, politične, gospodarske in finančne krize po osamosvojitvi, znašli smo se v razvojni slepi ulici. To nas sili v povezovanje vseh ljudi dobre volje,“ so še zapisali v deklaraciji, Jože Možina pa je pojasnil, zakaj smo se znašli tu, kjer smo: „Kako boš sankcioniral tudi kaznoval gospodarski kriminal, ko si pa mirno obšel povojne poboje. Tu je v temelju porušen moralni red, ko je tisti, ki je počel največje zločine še nagrajen za to z visoko pokojnino.“

Več: Radio Ognjišče