M. Škoberne, Iskreni.net: ‘Eden izmed nas’ zaustavljen

Evropska komisija je na zadnji dan svojega delovanja dala veto na evropsko civilno iniciativo Eden izmed nas, ki jo podpira skoraj 1,9 milijona Evropejcev.

Evropska civilna pobuda “Eden izmed nas” je ena prvih evropskih državljanskih pobud in največja doslej, saj jo je podpisalo več kot 1,89 milijona ljudi iz 20 evropskih držav, od tega okrog 4.500 iz Slovenije, kjer je zbiranje podpisov koordiniral Zavod iskreni.net. A včerajšnja odločitev Evropske komisije ne upošteva na ta način izražene volje velikega števila evropskih državljanov in s tem odpira mnoga vprašanja o pomenu tovrstnih pobud, pa tudi o legitimnosti odločitve komisije in o njeni legitimiteti na zadnji dan mandata.

Skoraj dvakrat več podpisov

Pobuda se zavzema za to, da bi Evropska komisija predlagala zakonodajo, ki bi preprečevala financiranje vseh dejavnosti na področju raziskav, razvojne pomoči in javnega zdravja, ki vodijo v uničenje človeških zarodkov. Prepoved takšnega financiranja bi prispevala k večji zakonodajni usklajenosti znotraj Evropske unije in bi bila pomemben korak k odpravi ubijanja zarodkov v raziskovalne namene.

Pobuda je do predvidenega roka, 1. novembra 2013, zbrala 1,72 milijona podpisov evropskih državljanov (do danes pa 1,89), skoraj dvakrat več od zahtevanega števila. Kot predvidevajo načela evropskih državljanskih pobud, mora v primeru uspeha pobude (vsaj milijon podpisov iz vsaj sedmih držav članic) Evropska komisija sprejeti pobudnike in jim ponuditi možnost, da natančneje predstavijo omenjeno pobudo.

Uspešno javno zaslišanje

Pobuda Eden izmed nas je bila zato 10. aprila letos predstavljena na javnem zaslišanju v Evropskem parlamentu. Med zaslišanjem so različni odbori, odgovorni za analizo pobude, izpostavili njeno jasno pravno zasnovo in razumno argumentacijo. Deležna je bila tudi široke podpore poslancev iz skoraj vseh političnih skupin v Evropskem parlamentu. Poleg tega je pred dobrim letom Evropska komisija sama potrdila, da je zahteva po prepovedi evropskega financiranja spornih raziskav, kot je pravno formulirana v pobudi Eden izmed nas, v skladu z evropsko zakonodajo in jo je zato mogoče sprejeti kot evropsko državljansko pobudo. Glede na visoko podporo državljanov in s tem legitimiteto pobude je bilo pričakovati pozitivno odločitev Evropske komisije o tem.

Presenetljiva odločitev

28. maja, na svoj zadnji dan delovanja, pa je Evropska komisija pod vodstvom Joséja Manuela Barrosa podala veto na omenjeno pobudo, kar pomeni, da ne bo predložila zakonodajnega predloga. V 30-stranskem poročilu med drugim utemeljuje, da trenuten sistem »trojne varovalke« na področju financiranja že zagotavlja, da so spoštovana določila pogodb EU in Listine EU o temeljnih pravicah, s tem pa spoštovanje človeškega dostojanstva, pravice do življenja in pravice do integritete osebe.

Evropska komisarka za raziskave, inovacije in znanost Máire Geoghegan-Quinn je v sporočilu za javnost dejala: „Državljanski pobudi in njenim zahtevam smo namenili vso potrebno pozornost. Vendar so se države članice in Evropski parlament z razlogom strinjali, da se financiranje na tem področju nadaljuje. Zarodne matične celice so edinstvene in ponujajo možnost za zdravljenje, ki lahko reši življenja. Klinična preskušanja že potekajo. Komisija bo še naprej spoštovala stroga etična pravila in omejitve za raziskave, ki jih financira EU, vključno s tem, da ne bo financirala uničenja zarodkov.“

Več lahko preberete na Iskreni.net.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.