M. Pečauer, Anketa Dela: Dvomi in spori nimajo opore v razpoloženju ljudi (tudi glede Možine)

Tokratna anketa Dela je zanimivo pokazala, da dvomi in spori, ki razvnemajo­ javnost, nimajo opore v večinskem razpoloženju ljudi. Večina­ je namreč za nadaljevanje ­gradnje Teš 6, za podelitev nagrade Prešernovega sklada Jožetu Možini, verjame v uspeh koalicije in ji priporoča, naj se usmeri v nova delovna mesta in gospodarsko rast.

Dokončanje gradnje Teš 6 ima večinsko podporo. Podrobnejši­ pregled rezultatov pokaže, da glede na strankarske preference dajejo daleč največjo podporo dokončanju gradnje simpatizerji stranke SD. Bolj so ji naklonjeni moški (60 odstotkov) kot ženske (49 ­odstotkov).

Druga tema, ki so se je lotili v tokratni Delovi anketi, so Prešernove nagrade. Kot že mnogo prejšnjih let je tudi letos izbor nagrajencev povzročil spore in polemike v javnosti. Pojavljajo se ideje, da bi bila morda najpreprostejša rešitev, da bi te nagrade kar ukinili. A sodelujoči v anketi se s tem ne strinjajo.

Na vprašanje, kakšno je njihovo mnenje o nadaljnjem podeljevanju Prešernovih nagrad, jih je samo 16 odstotkov menilo, da bi podeljevanje lahko prenehali. Več kot tri četrtine (78 odstotkov) jih meni nasprotno, torej da bi morali­ podeljevanje nadaljevati.

Anketirane so vprašali tudi o jedru letošnjega spora, podelitvi nagrade Prešernovega sklada avtorju Jožetu Možini za dokumentarec o misijonarju Pedru Opeki. Večina (58 odstotkov) ocenjuje, da je izbira nagrajenca primerna. Da je izbira neprimerna, jih meni 18 odstotkov.

Nadaljevanje in več: Delo