M. Miklavčič, Zarečeno: Spreminjanja

Minuli petek smo tisti, ki nas je zvabila radovednost v Jarčjo Dolino, doživeli neposreden stik z nahajališčem mikrofosila, imenovanega Multidiscus Zhiriensis, starega 250 milijonov let. V času med starim in srednjim zemeljskim vekom se je zgodilo eno največjih izumiranj v zemeljski zgodovini. Tedaj je izginilo okoli 96 odstotkov vseh morskih vrst organizmov in 70 odstotkov kopenskih vretenčarjev. Tedanji dogodki so bili za Zemljo pogubnejši kot tisti pred 65 milijoni let, ko so izginili dinozavri.

Prav zaradi tega izjemnega in v svetu redkega nahajališča – mimogrede – ga ni geologa iz kateregakoli predela sveta, ki zanj ne bi vedel, upam, da bo občina Žiri izbrskala toliko posluha in denarja v proračunu, da bo to nahajališče, ki bo lahko v prihodnje pomembna učna ura tako za osnovnošolce kot srednješolce, dobilo vsaj označevalno tablo.

Če v nadaljevanju preskočim nekaj milijonov let in pristanem v sedanjem času, se mi zdi, da zanamci, če bodo čez milijone let brskali po letu 2016, ne bodo našli nič pametnega. Že podatek, da je Slovenija od leta 2013 ostala brez 2.314 kmetij, je več kot zaskrbljujoč. Slovenska kmetijska politika je – kot kaže – ne le nenavadna, je tudi uničevalna. Milo rečeno. Bomo jedli travo in smukali listje z vej, če ne bo kmetov, ki bodo pridelovali hrano? Zaradi odsotnosti razvojnih politik se prazni predvsem obrobje. Ni problem šola v Osilnici, zaradi katere so se nedavno kresala mnenja. Problem je, da imajo tam samo dva šoloobvezna otroka.

A to, da si Slovenci z izrinjanjem malega kmeta iz vsakdana kopljemo jamo, še ni zadosten razlog, da bi v državi letele glave, kot je pompozno zagrozil minister za pravosodje. Njegove besede so vseeno naletele na ostre odzive in predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča mu je hitro zabrusil nazaj, da se vtika v nekaj, za kar nima pristojnosti. Se vam ne zdi, da bi vsa maškarada imela veliko večji učinek, če bi dotični minister stopil do zdravniškega lobija in mu od srca čestital za izjemen uspeh vesoljskih razsežnosti, ki priča, da lahko hudo bolni pacient po težavah s srcem že po letu dni intenzivno igra košarko?!

Roko na srce: ni le Bavčar tisti, ki ”noče” v zapor, družbo mu dela še nepregledna vrsta barab, ki so (in to počnejo še zmeraj) Slovenijo ropale in za nameček izdatno pripomogle, da smo že lep čas med najbolj skorumpiranimi državami razvitega sveta. Tudi na lestvici medijske svobode smo letos padli za 40 mest! Ej! 40!

Grožnje so, žal, odraz nekih svinčenih časov, ki jih minister ni videl niti od blizu, zato me čudi, od kod, za vraga, takšno obnašanje. Bognedaj, da bi bilo res, a teoretično je možno, da je tisti, ki je pred dnevi z avtomobilom zapeljal v loškega župana, to, da smo zakoračili v čas letečih glav, vzel za spoznanje preveč dobesedno.

Več lahko preberete na blogu Zarečeno.