M. Miklavčič, blog: Županova Micka in Polde

Zadnjič sva se pogovarjala z enim od mladih in zelo uspešnih mladih podjetnikov. Pa ga pobaram, zakaj nikoli ne povabi na kosilo koga iz medijev, da bi vesoljna Slovenija izvedela zanje. Široko se zasmeje in mi odgovori:”Draga moja, mi delamo. Nimamo časa za medijske hijene, ki bi tisto, kar bi videli ali kar bi jim povedali, obrnili po svoje.”

Ostala sem brez besed, zavedajoč se, kako prav je imel. Javna občila, ki skoraj nobenega dogodka niso sposobni ovekovečiti brez vmešavanja politike in politikantov, bogve, kakšno zgodbo bi tudi v njihovem primeru scoprali skupaj! Takšnih, ki radi druge za šalo, zaradi zavisti ter privoščljivosti tunkajo v drek- tudi s pomočjo medijev- je, žal, nič koliko.

Pred kratkim je nekdo dejal, da bi morali prej, preden bi se lotili očiščenja Slovenije, poskrbeti, da novinarji vseh barv in okusov med državljane ne bi več spuščali spinov, to so novice, ki so v prvi vrsti napihnjene in so namenjene mešanju megle, njihovo osnovno poslanstvo pa je, da hočejo speljati pozornost državljanov daleč, daleč stran od resničnih problemov, kateri nas bodo- če ne drugega- zdaj zdaj potopili. Tako smo se Slovenci kot razbesneli tigri in šakali zadnjih deset dni ukvarjali z 32.000 evri. Verjetno zato, da so gospodje lahko v miru sprejeli odločitev o nadzorovani likvidaciji dveh tajkunskih bank iz fonda, imenovanega ”strički, prijatelji in ostalo sorodstvo”, in to z garancijo Republike Slovenije in za malo več kot milijarda evrov? Ja, nič ne skomigajte z rameni, kajti sanacija se je galantno – tako kot znamo – prevalila na slovenske poldete in micke, na tiste torej, ki so nasedli na medijsko prevarantsko meglo in se raje šli 3. svetovno vojno zaradi 32.000 evrov, kot pa da bi bančnike in ministre stresli iz hlač..

Še dodatno pa je dvignil krvni tlak Matej Lahovnik, ki je v ponedeljek povedal, da si je Autocommerce, kot največji, 40-odstotni lastnik Factor banke, odločil izplačati kar 6,9 milijona evrov dividend bilančnega dobička svojemu največjemu lastniku, družbi Prometej. Micke in Poldeti bi z vso pravico zahtevali odgovor na vprašanje, mar ne bi bilo bolj prav, da Autocommerce sredstva, ki jih je namenil za dividende podjetju svojih menedžerjev, raje nameni za sanacijo svoje banke?!

Četudi ima slovenski živelj to smolo, da mu znanje vlivajo v glave v okostenelih osnovnih šolah, ki so vsaj 50 let za svetom, in četudi nas imajo oni tam v Žabariji, za poldruge martine, vseeno zna še zadnji bedak v tej državi sešteti 1 + 1, ob tem, ko se sprašuje, kaj za vraga je v minulih 20 letih počela Banka Slovenije, kjer pa grejejo stolčke doktorji znanosti, magistri prava, ekonomije, itd., torej- najbolj pametni od pametnih- da je dovolila takšen katastrofalen kolaps slovenskega bančništva.

Resnično me zanima, kako to, da se nihče – tudi tisti, ki se štejejo za bolj fine poldete in micke – nikoli ne vprašajo, zakaj, za hudiča, finančnih veličin še niso poklicali na odgovornost. Če ne zaradi drugega, zato, ker če znamo iz 32.000 evrov naredili za 10 dni medijskih zgodb, kako šele bi odpirali goflje zaradi izginulih milijard!

Ja, ja, vem, da vas zaman vlečem za rokav, kajti trenutno v državi vlada zatišje, slovenski košarkarji zmagujejo na tekmah, vsi smo srečni in zadovoljni, kajti imamo kruha in iger. Več kot to pa, kot kaže, ne potrebujemo.

Več: blog Zarečeno