M. Kovač, Družina: Kaj je normalno?

Kateri ukrepi bi nas približali normalnim razmeram? Priporočila Evropske komisije iz Ocene proračuna in reformnih načrtov Slovenije za leto 2014, ki so bila objavljena v začetku junija, lahko vzamemo kot objektivne in dobronamerne napotke.

Priporočila lahko strnemo v dva sklopa. V prvem so ukrepi, ki bodo prispevali k normalizaciji slovenskega poslovnega okolja, kot so: učinkovito upravljanje z državnim premoženjem, nadaljevanje privatizacije, privatizacija bank, zmanjševanje ovir za poslovanje in boj proti korupciji. Drugi sklop priporočil pa se nanaša na zagotovitev finančne vzdržnosti proračuna ter zdravstvenega in pokojninskega sistema. Slednje ni mogoče brez posega v življenjski standard prebivalcev, zato je razumljivo, da je komisija, vsaj v javnosti dostopnem dokumentu, s konkretnimi napotki, kako zagotoviti dolgoročno stabilnost javnih financ, skopa. Zgovornosti tako ne moremo pričakovati niti od politikov v volilni tekmi, saj so tisti, ki obljubljajo znoj, kri in solze, običajno na volitvah neuspešni.

Pred tremi leti je velik del slo­ven­skih volivcev menil, da lahko k večji blaginji prispeva gospodar­stvenik, ki daje videz poslovne uspešnosti, ima dobre organizacijske sposobnosti, a deluje (celo za naše okolje) po neobičajnih etičnih standardih. Sedaj v glavnem ti isti volivci pričakujejo več od univerzitetnega profesorja, ki daje videz poštenosti, je poznavalec prava in etike, a nima organizacijskih in voditeljskih referenc.

Več lahko preberete v Družini.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.