M. Hrastar, domovina.je: Slovenska kultura – kazalnik družbene razklanosti

Celo slabo vreme ne more pokvariti kulturnega praznika, saj se je verjetno tudi zaradi tega v ljubljanskih muzejih, galerijah in drugih kulturnih ustanovah trlo ljudi.

Za vstop v prenovljeno Narodno galerijo so ljudje v vrsti čakali že pred odprtjem.

Res škoda, da tak dan pokvarijo delitve in opomini, da del slovenskih kulturnikov ni pri svoji nalogi, ampak raje razmišlja, kako bi skupno hišo podminiral.

Nočemo mecenov!

Sprašujem se, kako je mogoče, da slovenski pisatelji hkrati častijo Prešerna, Cankarja in ostale vzornike, obenem pa ne vidijo preprostega dejstva, da od dejavnosti, zaradi katere so ti zasloveli (torej pisanja), ni živel nihče od njih. Ali kvečjemu zelo redki.

Ustvarjalci dajejo vtis, da bi morala biti vsa njihova dejavnost državno podprta. Pri tem prihaja do precejšnjih ekstremov.

Pisateljica Anja Golob je pred nekaj več kot letom dni zavrnila Jenkovo nagrado, ker se ni strinjala z njenim finančnim delom. Tega je prispeval posameznik in ne država. Njen argument je bil, da bi za to morala poskrbeti država, ne pa da je nagrada prepuščena privatni pobudi.

Zanimivo se mi zdi, da se avtorica pri tem odreka mecenom in želi državni denar iz proračuna. Če posplošimo je to odrekanju Žigi Zoisu in zahtevanje denarja od že tako obubožanega ljudstva.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.