M. Hrastar, domovina.je: Danilo Türk, kandidat brez človeške veličine

Leto 2016 bo ob vsem ostalem prineslo najmanj dve menjavi na najpomembnejših političnih pozicijah v svetu. Novembra bodo Američani izvolili novega predsednika/co, ob koncu leta bomo dobili tudi devetega generalnega sekretarja Združenih narodov, naslednika Južnokorejca Bana Ki Muna. Neformalni dogovor najmočnejših članic je, da naj bi funkcija prvič pripadla predstavniku vzhodne Evrope, Slovenija pa je konec decembra dokončno nominirala bivšega predsednika, dr. Danila Türka.

Proces nominacije traja že več kot dve leti, saj je postopek sprožila vlada Alenke Bratušek. Zaenkrat so uradno evidentirani 4 kandidati. Iz Hrvaške Vesna Pusić, iz Bolgarije Irina Bokova iz Makedonije pa Srgan Kerim. Türk in slovenska vlada sta prepričana, da so možnosti za izvolitev velike.

Poleg tega, da je bil en petletni mandat predsednik države, je Türk dolga leta deloval v OZN in bil kot predstavnik Slovenije v letih 1998 in 1999 med drugim predsedujoči varnostnemu svetu. Pozneje je bil tudi pomočnik prejšnjega generalnega sekretarja Kofija Annana. Delovanje institucije pozna zelo dobro. To sta njegovi najmočnejši referenci, ni pa nujno da tudi najbolj trdni.

Daleč od ljudi, daleč od …

Kot predsednik je dajal vtis vzvišenega in oholega politika, ki je vse prej kot blizu ljudem. Njegov največji spodrsljaj je bil odgovor na temo prikritih grobišč v rovu sv. Barbare, ko ni premogel človeške veličine, da bi vsaj načelno obsodil izvensodne poboje. Kljub izgovorom, da je bil narobe razumljen, ostaja dejstvo, da se je bolj osredotočil na politični pomen zgodbe, kot na kršenje človekovih pravic. In s tem pravzaprav sam stopil v svojo zanko. Ko je drugim očital politične manipulacije, je z žrtvami sam politično manipuliral.

Kariero diplomata v OZN je prekinil v ne povem pojasnjenih okoliščinah. Na diplomatskem parketu so skrivnosti in neprijetnosti navadno zavite v celofan, zato je težko priti do konkretnih informacij. Vseeno pa naj bi prišel navzkriž s svojim šefom Annanom.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.