M. Drobež Novi Glas, o slovenskih volivcih, ravnodušnih do politike in politikov

Predsednik RS Borut Pahor med spominsko mašo v družbi predsednika Nove zaveze Petra Sušnika in Justina Stanovnika

Volivci v Sloveniji ravnodušni so v svojem odnosu do politike in politikov in zato volijo ali pa ostajajo doma tudi brez pravega stališča do kandidatov, ki so obremenjeni z raznimi aferami.

Volitve za predsednico oziroma predsednika države so zagotovo pomenile osrednji politični in družbeni dogodek prejšnjih dni. Analize kažejo, da so bili največji poraženci volitev preteklo nedeljo politične stranke, civilno družbene organizacije in tudi vlada. Volivci namreč niso upoštevali njihovih navodil, zlasti tistega, naj se volitev udeležijo v čim večjem številu. Udeležba je bila tudi tokrat nizka, saj je prišlo na volišča komaj okoli 41 odstotka volilnih upravičencev. V Sloveniji sicer udeležba na volitvah vseh stopenj ni obvezna, torej državljanska dolžnost, ampak je le pravica državljanov.

Skoraj vse ankete in javnomnenjske raziskave, izvedene pred volitvami, so zatrjevale, da bo zdajšnji državni poglavar Borut Pahor, ki je kandidiral za nov mandat, potrjen že v prvem krogu glasovanja. Njegovo zmago s kar 54 % podpore je kot uradno vest takoj po volitvah, minuto po 19. uri, napovedala tudi državna televizija. Toda Borut Pahor v prvem krogu glasovanja ni bil izvoljen. Med vsemi devetimi kandidati je sicer prejel največ glasov, toda bilo jih je premalo, zato bo potreben drugi krog glasovanja, ki bo v nedeljo, 12. novembra. S svojimi 47 % glasov se bo soočil z Marjanom Šarcem, županom iz Kamnika, ki je v prvem krogu prejel 25 % glasov. Oba pripadata levemu političnemu polu.

Romana Tomc, evropska poslanka in kandidatka SDS, je po številu glasov, dobila jih je skoraj 14 %, dosegla tretje mesto v prvem krogu glasovanja. Kandidatka stranke Nova Slovenija, sicer tudi njena predsednica Ljudmila Novak, se je s 7,12 % glasov uvrstila na četrto mesto, kar v njeni stranki, ki je volivcem predložila dober program, ocenjujejo za neuspeh. Kandidatka vladne stranke SMC in tudi ministrica dr. Maja Makovec Brenčič je le s 1,73 % glasov doživela pravi poraz, kar pa je premier dr. Miro Cerar zanikal. Ministrico je po številu glasov volivcev prehitel tudi Andrej Šiško, kandidat malo znanega Gibanja Zedinjena Slovenija. Žal je doživela poraz tudi Angela (Angelca) Likovič, kandidatka nove politične stranke Glas za otroke in družine. Med vsemi devetimi kandidatkami in kandidati se je z 0,57 % glasov uvrstila na zadnje mesto.

Zdajšnji državni poglavar Borut Pahor je bil v središču predvolilnega in volilnega dogajanja tudi zato, ker sta zoper njega nastopila tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan in predsednik SDS Janez Janša. Mnogi so prepričani, da zaradi njunih posegov, pa seveda tudi drugih kritik, Borut Pahor ni bil izvoljen že v prvem krogu glasovanja. Sicer so volivci v Sloveniji ravnodušni v svojem odnosu do politike in politikov in zato volijo ali pa ostajajo doma tudi brez pravega stališča do kandidatov, ki so obremenjeni z raznimi aferami.

Vir: Novi Glas