M. Debevec, Radio Ognjišče: Narobe svet – preganjan tisti, ki išče resnico

Sredi julija so ameriško in svetovno javnost pretresli posnetki ekipe Centra za medicinski napredek iz ZDA, ki je kar tri leta tajno raziskovala finančno močno podprto organizacijo Planned Parenthood – Načrtovano starševstvo. Prvi šokantni video prikazuje pogovor z dr. Deborah Nucatola iz omenjene organizacije, ki je vodilna svetovna organizacija za spodbujanje in izvajanje splava. Že od leta 2009 pa izvaja splave tako, da ostanejo določeni deli telesa umorjenih otrok nedotaknjeni in so primerni za prodajo.

Za ena jetra splavljenega otroka dobijo med 30 in 100 dolarjev, letno pa ta organizacija prejme kar 500 milijonov dolarjev ameriških davkoplačevalcev. Najbolj ironično pri vsem tem pa je, da se je Obamovo sodno ministrstvo zdaj spravilo na skupino, ki je skrivno posnela video izjave predstavnikov organizacije, namesto, da bi preiskalo, ali Planned Parenthood res prodaja dele telesa otrok v raziskovalne namene.

Posnetki, objavljani na spletu, kažejo, kako zaposleni pri Načrtovanem starševstvu priznajo, da pridobivajo in prodajajo organe, ki jih iztrgajo iz teles splavljenih otrok. Dr. Deborah Nucatola na posnetku jasno priznava, da je to kar počne nezakonito. V podružnici klinike Planned Parenthood v Los Angelesu zdravnica opravi splav tudi do 24. tedna nosečnosti. Zato, da dobi nepoškodovane dele splavljenih otrok mora uporabiti posebno tehniko splava, ki se imenuje delni rodnostni splav. Na posnetku jo je mogoče videti, kako neprizadeto žveči solato in pije vino, medtem pa do najbolj gnusnih podrobnosti razloži proces svojega dela in se pogaja o ceni za posamezne dele telesa.

Dr. Nucatola igralcema, ki se predstavita kot potencialna kupca organov razloži, da splav običajno opravi pod ultrazvočnim vodenjem, saj lahko le tako natančno s klešči odlomi tiste dele nerojenega otroka, ki jih potrebuje za prodajo. “Mi smo izurjeni v pridobivanju organov kot so srce, pljuča, jetra. Zdrobim zgoraj in spodaj, sredina pa ostane nedotaknjena. Trenutno je na tržišču največje zanimanje za jetra. Včasih pa nam uspe celo posrkati ven nepoškodovano glavo, ki je največji del,” pove neprizadeto.

Drug video pa posnetek prikazuje predsednico Planned Parnethood Cecile Richards, ki hvali delo krute zdravnice Nucatole, saj kupcem s svojim delom lajša zbiranje tkiva ploda.

Tretji video, ki so ga objavili 28. julija, vsebuje strahovit posnetek, ki prikazuje razkosano telo splavljenega otročka pri enajstih tednih, tehniki pa se pripravljajo, da bodo iz njega pridobili želene organe. Obenem razkriva tudi delo kalifornijske korporacije Stem Express, ki je močno uspela samo zato, ker dobavlja tkivo za raziskovalce. Nekdanja uslužbenka v tem podjetju se spominja, kako se je onesvestila, ko so ji prvič naročili, naj pridobi tkivo iz razkosanega zarodka. Sočutna sestra ji je povedala, da odziv ni neobičajen. ‘Nekateri med nami si nikoli ne opomorejo’, je povedala. Včeraj pa je na dan prišla novica, da je zaradi omenjene afere korporacija Stem Express prekinila poslovanje z organizacijo Načrtovano starševstvo. Očitno se jim vsaj trenutno tako bolj splača. Že pred tem pa je se je v javnosti razvedelo, da je tudi univerza v Massachusettsu odkupovala organe in tkiva zarodkov za raziskave.

V vsej tej zgodbi pa je tudi nekaj pozitivnega: zagovorniki splava pogosto trdijo, da je zarodek le skupek celic in še ni človeško bitje. Ker pa Planned parenthood prodaja organe teh otrok, je jasno, da gre za človeška bitja in ne skupek celic. Dovolj zgovoren je že omenjeni video posnetek 11 tedenskega zarodka, ki je že popolnoma razvit otroček. Ne zatiskajmo si torej oči pred resnico.

Razkritje delovanja omenjene organizacije pa ima tudi politične in posledično finančne posledice. Kongresni republikanci v Washingtonu so namreč vse bolj prepričani, da je potrebno odvzeti proračunski denar organizaciji, ki se ukvarja s splavi in prodajo organov splavljenih otrok. Demokrati to pričakovano zavračajo in konec julija so uspeli preglasovati omenjeni predlog.

Občudovanja vredni so novinarji iz Centra za medicinski napredek, ki so se odločili za to obsežno akcijo razkritja. Obsežna preiskovalna študija naj bi trajala že tri leta in kakor kaže ne bodo popustili pod izjemnimi finančnimi pritiski ter grožnjami in bodo vztrajali v svojih prizadevanjih, da se razkrije resnica. Cilj študije je namreč do potankosti razkriti ozadje trgovanja s človeškimi deli splavljenih otrok.

Ironija vsega tega pa je, da si predsednik Barack Obama pod pretvezo, da so bili posnetki pridobljeni nezakonito, prizadeva preiskovati novinarje, ki so zadevo razkrili, namesto da bi raziskal ozadje kaznivih dejanj v omenjeni organizaciji. In zakaj? Eden od razlogov je gotovo ta, da je Planned parenthood za njegovo politično kampanjo plačala kar 12 milijonov dolarjev. Obama je znan tudi po svoji zdravstveni reformi, ki jo imenujejo kar “Obamacare”. Le-ta pokriva stroške kontracepcije, sterilizacije, abortivne tabletke EU-486 in stroške splava. In to vse iz denarja ameriških davkoplačevalcev!

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.