Lepa igra Stvarstva: V petek popoln lunin mrk

Kjerkoli smo, smo v objemu narave (Stvarstva) in lahko občudujemo, doživljamo  in spoznavamo njegovo urejenost in smotrnost. Tako bomo lahko v petek, 27. julija 2018, zvečer prisostvovali igri ”Popolni Lunin mrk”. Kjerkoli boste opazovali ne bo potrebno kupiti vstopnice, le trije pogoji so: dobra volja, veselje do opazovanja (čudenja) in vzeti si čas, da doživite to veseloigro narave.

Popolni Lunin mrk nastane, ko sestra Luna zaide v Zemljino senco. Pri tem morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji: Sonce, Zemlja in Luna morajo biti na isti premici in mora bili polna Luna (ščip). Letos bo Luna potovala v času mrka skoraj po sredini sence in zato bo mrk najdaljši v zadnjih 100 letih, saj bo polna faza trajala kar eno uro in štirideset minut. Za najdaljši mrk, bi morala Luna biti v popolni senci Zemlje še 4 minute.

Začetek igre je dramatičen, ko Luna začne lesti v senco Zemlje, je del, ki je v senci črn, ostali del pa svetel (glej sliko 1) in črnina leze po Luni vse do začetka popolnega mrka. To je trenutek v tej drami, da pride do preobrata. Luna zasije v bakreno-rdečih odtenkih, včasih je ob robu nekoliko svetlo modrikasta (glej slike 2 in 3). Ob koncu popolne faze pride še enkrat do preobrata. Luna se začne odkrivati tako, da je en del vedno bolj svetel, preostali pa črn. Na koncu imamo na nebu spet polno Luno in igre je konec.

Zakaj je Luna ob popolni fazi bakreno-rdeča? Sončna svetloba se v Zemljini atmosferi lomi in vseeno doseže Luno. Velik del modre svetlobe s Sonca se zaradi  kisika in ozona v ozračju razprši in ostanejo odtenki rdeče barve v katerih potem sveti Luna. Vsak popolni mrk je po barvi drugačen, ker na odtenek barve vplivajo trenutne razmere v Zemljini atmosferi.

Lunini mrki se pojavi jo večinoma dvakrat na leto, vendar jih lahko opazujemo na različnih krajih. V Sloveniji je bil zadnji vidni popolni Lunin mrk 28. septembra 2015, naslednji bo viden leta 2020.

Za lažjo predstavo, kaj se bo dogajalo na nebu 27. julija 2018, si oglejte animaciji:

https://www.timeanddate.com/eclipse/in/slovenia/ljubljana

http://mb.ipaslovenija.org/mrki.htm

Kako in kje opazovati popolni Lunin mrk?

Letošnji mrk se bo začel, ko bo Luna pri nas pod obzorjem in ko bo vzhajala, bo že delno v senci Zemlje (glej sliko1), zato se odpravite na kakšen hrib (vzpetino), ki bo imela dober pogled proti jugovzhodu. Če želite opaziti Luno v polsenci, potem bodite na prizorišču že okoli 20:30. Za popolno fazo pa morate biti na prizorišču od 21:30 do 23:13. Potem pa Luna leze iz sence. Če imate daljnogled (npr. 10×50) potem ga le vzemite s seboj. Ne pozabite na fotoaparat.

V okviru oddaje Zanimivosti nočnega neba na radio Ognjišče bo javno opazovanje na Kureščku od 20 h dalje. Astronomsko društvo Kosci, pa pripravljajo opazovanje na Prevorju od 20 h dalje

V petek, 27. julija 2018, še nekatera društva organizirajo javna opazovanja popolnega Luninega mrka.

Dodatek
Navdušenci pa naj s seboj vzamejo še  kakšen zvezek in si zapišejo podrobnosti ob mrku in si zabeležijo stopnjo mrka.

Za oceno mrka uporabljamo Danjonovo:

  • L=0 Zelo temen mrk. (Luna je skoraj nevidna, posebno na sredi mrka)
  • L=1 Temen mrk, siv ali rjavkast. (Podrobnosti je težko razločiti)
  • L=2 Temo rdeč ali rjast mrk. (Središče sence je temno, zunanji rob razmeroma svetel)
  • L=3 Opečno rdeč mrk (Senca ima običajno svetel ali rumen rob)
  • L=4 Zelo svetel bakreno rdeč ali oranžen mrk. (Senca ima modrikast, zelo svetel rob)