Le kaj so nam naredili Američani?

V zadnjih tednih, ob deseti obletnici napadov na dvojčka WTC, so bili medijski prispevki o ZDA množični. Večinoma so slovenska sredstva javnega obveščanja tej državi izjemno nenaklonjena, včasih človek kar ostrmi, ko vidi, kako jo opisujejo novinarji in pišoči intelektualci.

…..

Seveda je veliko razlogov, da smo do politike ZDA zadržani. Četudi je vojna v Iraku odnesla krvnika Sadama Huseina, po mojem mnenju te krvave epizode ni mogoče opravičiti. Marsikdo je lahko zadržan do politike ZDA o Palestini. A zdi se, da nikjer v evropskih medijih ni zaslediti toliko negativizma do ZDA kot v slovenskih. Celo v Srbiji, ki so jo Američani obstreljevali, ni tako močnih čustev.

….

Mislim, da je večina piscev v slovenskih medijih ZDA tako zelo nenaklonjena zato, ker ta država simbolizira trg. Tega pri nas ne maramo, ne? V večini držav – tako »stare« kot tudi »nove« Evrope – so intelektualci, tako levi kot desni, trg že zdavnaj ponotranjili. Normalen nemški socialni demokrat pa je za naše razmere pravi ameriški neoliberalec, ki s polnimi žepi denarja ljudi iz tretjega sveta golta hamburgerje.

Slovenci o ZDA, sem prepričan, še zdaleč nimamo tako slabega mnenja kot najbolj »eminentni« slovenski mediji. Verjetno gre za to: novinarji in profesorji z družboslovnih in humanističnih fakultet imajo v sebi vgrajeno to, da so tudi kritična vest družbe. Tako je prav. Ker pa ta kritična vest ni ravno kritična do slovenske oblasti – kako pa naj bi bila, saj je prav ta vest na oblasti -, to vrzel zapolnjuje s pretirano kritiko do ZDA. S tem nič ne tvegajo, so všečni nomenklaturi in zato v žep pade kak cekin več.

Več: Finance, Peter Frankl