Lavrih Benedikt: Danes biti Janez Krstnik

Janez Krstnik je pripravljal pot Gospodu.  Doživljal je nemoč, a ni obupal. Koliko je danes podobnih ljudi. Naša babice in mame, dedki in očetje zelo želijo, da bi njihovi otroci, vnuki verovali in sprejeli Kristusa. Veliko bolečin stisk je v njih, ker se njihovi otroci odločajo za poti, ki so drugačne.

Kako pomagamo bližnjim na poti vere? Poznamo ljudi: starši, naši prijatelji, vzorniki, vzgojitelji, kateheti in še mnogi so nam pomagali na poti vere. Zgled, povabilo, molitev, življenje, preizkušnje, čudeži; nešteti so vzroki, da srečamo Boga. Ali je in koliko je v naši moči, da pomagamo drug drugemu na poti k Bogu?

Načini in metode, ki jih je imel Janez Krstnik, so današnjemu človeku trde in neizprosne. Kdo se bo odločal za post, pokoro, za odpoved. Ali danes kaj naredimo z strogostjo besede? Otroci tega sveta se vozijo v mehkih avtomobilih in vse povsod stremimo po udobju. Močnejše sporočilo je to, da Janez Krstnik s svojim načinom življenja pomaga  pokazati na Jezusa in ga najti. Zgled je zgovorna pot, ki je vedno izzivalna in v marsičem pomaga na poti doživljanja Boga.

V adventnem času je veliko priložnosti, da drug drugemu prinašamo Svetega Duha

V adventnem času naj bi tudi mi bili v vlogi Janeza Krstnika. Kako pomagamo bližnjim na poti h Kristusu? Kaj jim prinašamo? Dobro se zavedamo, da naš način življenja in ravnanja ni vedno v duhu poti h Kristusu. Ni dovolj, da rečemo, da smo prejeli vse zakramente, da opravljamo letno dolžnost ali spomin na našo krščansko tradicijo.  Ljudje vse bolj želijo imeti živega Jezusa. In kje ga bodo srečali? Ne v našem pridiganju, kaj bi morali in kaj ni bilo prav in kaj moramo popraviti. Tega naši bližnji ne pričakujejo in mnogi ne želijo. Najbolj bomo pomagali bližnjim v pripravi na božič, da bomo sami živeli ljubeznivo in spoštljivo. Janez Krstnik je predstavil Jezusa kot tistega, ki je močnejši in nas bo krstil s Svetim Duhom in Ognjem (Mt 3,11).

Če samo manj opravljamo bližnje  in govorimo o bližnjih dobro in jim  z vsako spodbudo in dobro mislijo vračamo Božjo podobo, bomo prinašali Božjega Duha. Okrog sebe  imamo ljudi, ki jih sprejemamo in  jih spoštujemo. So pa ljudje, ki jih težko ali sploh ne poskušamo, da bi jih sprejeli. Tiha sovraštva, stare zamere, to nas ločuje od Božjega Duha. Kako lahko govorimo o luči adventnega časa, če smo v temi odnosov?

Tukaj so drže, ki jih daje Janez Krstnik. Očistimo svojo miselnost in svoje notranje napetosti; osvobodimo se skritega sovraštva in starih zamer. Očiščevanje odnosov je pot, ki nam bo dala veliko svobode, miru in Svetega Božjega Duha.

Ogenj, ki ga je Janez Krstnik oznanjal v Kristusu, je ljubezen

To je najboljša priprava na Jezusov prihod. Po vzoru Janeza Krstnika  prižgati  najprej v sebi ogenj očiščenja. Ko se pustimo, da nas Bog objame z ljubeznijo in nas očiščuje, bo tudi naša ljubezen dosegla bližnje. Kristusov Duh je tam, kjer se prebujata spoštovanje in ljubezen.

Pomagajmo bližnjim in sebi v pripravi na božič. Vsaka mala pozornost in ljubeznivost je prižiganje luči v pripravi na Jezusov prihod.  Naj bo v nas Božji Duh. Odprimo se mu in se ga razveselimo. Če smo še zagrnjeni s starimi grehi in zamerami, tudi teh nas bo Jezus osvobodil. Pustite se mu! To je poseben čas.

Vir: https://www.jezuiti.si