Lahovnik: Delo kot Jurski park

Današnje Delo je primer, kako medijska družba ne sme biti organizirana. Bolj nas spominja na Jurski park kot pa na urejeno medijsko družbo, ki želi biti vodilna pri prodajanju informacij na slovenskem medijskem trgu. Iz poročanja Dela je razvidno, da je relativno prijazno do oblasti in zelo kritično do največje opozicijske stranke, pravi v intervjuju za Reporter nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

Je sedanji predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli upravičil vaše zaupanje? Ali drži, da ste ga vi predlagali Pivovarni Laško za direktorja Dela?

Drži, da je bil moj sošolec na fakulteti in da ga zelo dobro poznam, predlagal in imenoval pa ga je nadzorni svet. O njem sem imel zelo dobro mnenje. Če gledam na to, kaj se je z Delom kot delniško družbo dogajalo v dosedanjem obdobju, ni v celoti upravičil zaupanja tistih, ki so ga imenovali. Če bi bil jaz v nadzornem svetu, bi zahteval bistveno korenitejše ukrepe. Današnje Delo je primer, kako medijska družba ne sme biti organizirana. Bolj nas spominja na Jurski park kot pa na urejeno medijsko družbo, ki želi biti vodilna pri prodajanju informacij na slovenskem medijskem trgu. To kažejo tudi njihovi poslovni rezultati in dejstvo, da se je naklada nekaterih edicij v zadnjih desetih letih zmanjšala za polovico. Od nekdanje vrednosti v višini sto milijonov evrov danes prihajajo ponudbe za 17 milijonov evrov. Treba je povedati, da je Giacomelli prišel v take razmere, vendar je odgovoren, ker Dela ne sanira hitreje. Očitno se je sprijaznil s tem, da vseh okostnjakov in povezav ne bo mogel učinkovito presekati, saj bi utegnil tudi on postati žrtev sanacije.

Katera politična opcija ima na Delo trenutno največji vpliv?

O tem težko presojam. Iz poročanja Dela je razvidno, da je relativno prijazno do oblasti in zelo kritično do največje opozicijske stranke. O tem se lahko hitro prepričamo, če prelistamo prve tri strani, komentarje in kolumne najbolj znanih avtorjev. Kljub temu to ne pomaga veliko vladajočim politikom. Delo kot družba, izjema je morda doseg Slovenskih novic, danes niti približno nima več takega medijskega vpliva kot nekoč.

Več: Reporter.si oziroma v tiskani izdaji