L. Svetina, Nova24tv: Žitnik, Bergant in RTV sredi oddaje Odmevi dobili veliko zaušnico svoje gostje – Terry Anzur skritizirala “napadalne pse”, ki blatijo Trumpa!

Prvo leto predsednikovanja novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa se počasi preveša v drugo polovico, ob tej priložnosti pa so Trumpu pozornost namenili tudi na Televiziji Slovenija in v  ponedeljkovo večerno informativno oddajo Odmevi, ki jo je vodil Igor E. Bergant, povabili ameriško novinarko in publicistko slovenskih korenin, Terry Anzur.  Njun pogovor je Bergant napovedal s komentarjem, da je splošno mnenje javnosti, da je dal Trump predsedniški funkciji izrazito oseben pečat, a da hkrati še naprej globoko deli Američane. S tem je Televizija Slovenija prvim šestim mesecem Trumpovega predsedniškega mandata že vnaprej dodelila negativno konotacijo, hkrati pa ni bilo govora o raziskavah, ki so pokazale, da so v resnici Američani bolj kot kdajkoli prej razdeljeni predvsem zaradi pristranskega poročanja ameriških medijev o njihovem predsedniku in da ne vedo več, komu verjeti. A potem, ko je Trumpa v svojem napovednem prispevku poteptal še zloglasni dopisnik Edvard Žitnik, je sledilo presenečenje za nacionalko – novinarka Anzurjeva je Trumpu stopila v bran in bolj jasno, kot kdajkoli prej kakšen družbenopolitični delavec na RTV, skritizirala medijsko gonjo proti ameriškemu predsedniku.

Potem, ko je Igor E. Bergant napovedal ameriškega dopisnika Edvarda Žitnika, ki naj bi pripravil izhodišča za pogovor z Anzurjevo, sicer po svojem dedu slovenskih korenin, smo videli tipičen režimski prispevek, ki se ga ne bi sramovali niti na največji ameriški televiziji CNN in katerih smo se od Žitnika v času njegovega izjemno neprofesionalnega poročanja o Trumpu v času ameriške predsedniške tekme že navadili.

“Minilo je šest mesecev od inavguracijskega govora Donalda Trumpa, a se, sodeč na njegovo publiciteto, zdi, kot da bi bil v Beli hiši že vsaj dve leti,” je začel svoj prispevek Edvard Žitnik, ob tem pa pozabil omeniti, da gre predvsem za negativno publiciteto, s katero ameriško in svetovno javnost vsak dan napadajo režimski mediji, zvesti washingtonskim demokratskim političnim elitam, ki se nikakor ne morejo sprijazniti z lanski novembrskim porazom njihove kandidatke Hillary Clinton.

Zloglasni dopisnik Edvard Žitnik še vedno vztraja z ruskimi teorijami zarote

“Upanja, da se bo Trump odpovedal svoji ostri retoriki, je bilo kmalu konec, še posebej v Evropi, kjer so bili šokirani, da je odrekel svojo podporo pariškemu podnebnemu sporazumu,” je nadalje opozoril Žitnik, a ni omenil, da se želi ameriški predsednik na novo usesti za mizo in najti skupen jezik z drugimi državami. Namreč, pariška podnebna pogodba bi gospodarsko najbolj prizadela prav ZDA, saj bi milijoni ljudi po zaprtju tovarn in drugih industrijskih obratov ostali brez služb in posledično brez kruha za preživetje. To je bila ena glavnih Trumpovih predvolilnih obljub, ki jo je tudi izpolnil.

Žitnik je eden tistih režimskih novinarjev, ki Slovencem raje kot resnico prodajajo teorije zarote, da so Trumpu na lanskih jesenskih predsedniških volitvah do zmage pomagale ruske obveščevalne službe. Gre za nikoli dokazane trditve, ki jih je, sodeč na razkrite depeše, v javnosti razširjal demokratski politični tabor po porazu njene kandidatke. Žitnik vztraja: “Ruska afera je dobila novega zagona z zaslišanjem Trumpovega zeta, soproga Ivanke Trump, ki pa je pozabil na sestanke med kampanjo z mistirioznimi ruskimi poslovneži!”

Sicer pa je Žitnik svoj prispevek zaključil še s trditvijo, da noben ameriški predsednik v zadnjih 70 letih ni imel tako nizke javne podpore kot Trump (ta naj bi bila manjša od 40 odstotkov). Ob tem je cinično dodal, da Trumpu kljub vsemu njegova vojska privržencev ostaja zvesta in da predsednik meni, da so ankete le še eno orodje lažnivih medijev, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da imajo ZDA največjega predsednika po Franklinu Roosveltu. Na svojo žalost je Žitnik že v isti oddaji dobil veliko zaušnico od gostje v studiu. Ta je razkrila, da še nikoli prej v zgodovini niso mainstreamovski mediji o predsedniku države poročali tako negativno, kot prav o Trumpu. Zato niti ne čudi, da mu zbijajo javno podporo, čeprav je bilo dokazano, da so ankete režimskih medijev pogosto prirejene.

Anzurjeva: Novinarji bi morali biti psi čuvaji. Pa so bolj napadalni psi!

Terry Anzur je sicer priznana ameriška novinarka, predavateljica novinarskih veščin na več univerzah, je medijska svetovalka in publicistka. Igor E. Bergant jo je najprej pobaral, kako kot ekspertka vidi sovražen odnos med ameriškimi mediji in predsednikom, pa ga je sogovornica hitro utišala z odgovorom, “da novinarji nimajo več nobene meje. Morali bi biti kot psi čuvaji. A če so bili prej pod Obamo preveč razvajeni, so zdaj postali popolnoma napadalni psi. Ne gre za to, da bi iskali resnico oz. tisto, kar naj bi koristilo državi, zanima jih le najslabše v tej vladi”.

Kot je v Odmevih razkrila Anzurjeva, je namreč študija prestižne ameriške univerze Harvard pokazala, da kar 80 odstotkov vseh novinarskih prispevkov v ZDA Trumpovo vlado obravnava negativno, medtem ko dve največji televizijski hiši v državi, CNN in NBC, objavita kar neverjetnih 93 odstotkov tovrstnih prispevkov. Z drugimi besedami, samo v 7 odstotkih svojih prispevkov se omenjena medija ne postavljata proti Donaldu Trumpu. Česa takšnega v ZDA ni bilo še nikoli prej, je opozorila Anzurjeva.

Pripis: prispevek na RTV Slovenija na povezavi.

Več: Nova24tv