Odprto pismo novi varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija

Marica Uršič Zupan, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV SLO

Čestitam vam za novo delavno mesto varuhinje pravic poslušalcev in gledalcev RTV Slovenija!

Saj ne vem, kako bi vam napisal, a ne želim biti žaljiv. Nova metla pometa bolje, a to bomo gledalci in poslušalci RTV SLO šele spoznali.

Začnimo s tem, da moram mesečno plačevati RTV SLO prispevek, ker imam elektriko. Čudno, da ne plačujem poletov na Luno, ker imam avto. Pri tem moram na osrednjem slovenskem mediju spremljati zavajanje in manipulacijo, odkar gledam našo televizijo. Prav, v prejšnjih časih še razumem, a po demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije tega ne razumem več. Naj navedem samo zadnji primer.

RTV Slovenija o določenih zadevah poroča selektivno, o drugih pa sploh ne

Pred dnevi so v Dnevniku predstavili novo predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo. Niti enkrat niso povedali, da je članica Evropske ljudske stranke, a so trikrat govorili o socialistični stranki v Evropskem parlamentu in še o nekaterih drugih strankah. Kaj šele, da bi omenili, da je Evropska ljudska stranka največja stranka v Evropskem parlamentu. Ime Evropska ljudska stranka tako ali tako zelo redko omenjate. Ali se bojite, da se bomo Slovenci vprašali, zakaj pri nas ne izvolimo Slovenske ljudske stranke v parlament? Ali pa vam kdo naroča, kaj smete in česa ne? Ali pa ste sami tako vezani na KUL, da o njem poročate v vsakih poročilih?

Še nekaj mi že več kot 30 let leži na duši. Nikoli niste poročali o taborih SLS, pravzaprav sta bila prva dva tabora SKZ. Samo Odbor za varstvo človekovih pravic, ki je zrasel iz afere JBTZ, in Nova revija sta začela osamosvojitev in demokratizacijo Slovenije. Taborov očitno sploh ni bilo, miroljubnih srečanj več tisoč ljudi za našo Slovenijo očitno sploh ni bilo. Verjetno bo moral Jože Možina (ali kakšen od njegovih naslednikov) čez nekaj desetletij postaviti tabore po 1988 v zgodovinsko resnico in v pravi zgodovinski okvir. Tako kot so zgodovinsko zelo pomembni tabori Slovencev od leta 1868 do leta 1871.

Če ne bo šlo na bolje, se bo RTV Slovenija preimenovala v RTV KUL

Predlagam, da spremenite ime: iz RTV Slovenija v RTV KUL. Resno pa vas vprašam nekaj drugega. Kako pričakujete plačevanje naročnine, če gledalce zelo slabo obveščate? Slabo obveščeni Slovenci sprejemamo slabe odločitve in potem nam zmanjka denarja za plačevanje RTV-naročnine. Izgovor, da ne znam pisati in zato ne objavljajo mojih prispevkov, je bil dober za Primorske novice leta 1990, danes ne pride več v poštev. Izgovor, da Nova24TV ne poroča objektivno, tudi ne pride v poštev – vsi vemo, čigava je ta televizija. Tudi drugi morebitni izgovori bodo samo izgovori. Treba je bistveno spremeniti način poročanja RTVS!

Ena od posledic takega poročanja v Sloveniji je tudi to, da vodilni politiki desne in leve strani (poleg nesprejemljivih medsebojnih obračunavanj, ki jih vaša RTVS tudi vestno objavlja) nikoli ne pridejo skupaj na države proslave. Prišli pa so skupaj na pogreb Ivana Omana. Mogoče bodo prišli skupaj tudi na pogreb Republike Slovenije.

Vir: Slovenec