Od ideala Jugoslavije do Kransterdama in vandalizma

V Kranju so vandali dan pred godom svetnika oskrunili vodnjak sv. Janeza Nepomuka s podstavka ob vodnjaku prevrnili lani popolnoma prenovljeni kip užaloščene kraljice, ki je ostal brez glave. Kasneje so ga sicer spet postavili na noge, medtem ko so glavo in nekaj delcev, ki so se odkrušili, pospravili na Zavod za varstvo kulturne dediščine. Odgovornih za vandalizem še niso našli, župnija pa je že napovedala spravno slovestnost.

Kot je pojasnil Milan Sagadin s kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, bo poškodovan kip zdaj prevzel restavratorski center. “Kip je bil nalepljen na podstavek. Za to, da so ga prevrnili, je bilo potrebno kar precej sile,” je dejal Sagadin. Predračun za potrebna dela, vključno s strokovnim prevozom torza v delavnico, znaša okoli 4.000 evrov. Sanacija se bo po vsej verjetnosti izvajala v delavnici zavoda, samega restavratorskega dela pa je za približno 10 dni,  vključno s sušenjem med posameznimi postopki pa proces traja od 30 do 45 dni.

Sveže obnovljena umetnina

Vodnjak Janeza Nepomuka je delo znanega slovenskega kiparja Franca Bernekerja. Kipa Nepomuka in žalujoče žene, ki krasita vodnjak, sta izdelana iz prvovrstnega carrarskega marmorja, obod in dno vodnjaka pa iz beljaškega (filoher) marmorja. Ob vodnjaku je urejen tudi lapidarij. Leta 1911 so ga postavili dediči Ivana Majdiča. Stal je ob nekdanjem sodišču, na območju, kjer zdaj stoji Hotel Creina. Ob južno fasado župnijske cerkve v Kranju je bil postavljen leta 1971. Po novem naj bi ga preselili v grad Khiselstein.

Lani so omenjeni vodnjak popolnoma obnovili. Na več mestih je bila poškodovana školjka vodnjaka, stiki pa so bili prazni, tako da je vodnjak puščal vodo. Popravilo je vodil mojster Leopold Šajn. Vsa površina vodnjaka je bila prevlečena z vodnim kamnom, pomešanim z umazanijo. Izdelal je tudi manjkajoče dele in jih pritrdil na poškodovana mesta, impregniral kip z vodo odbojnim silikonskim premazom, podvodne dele kipa pa zaščitil še s premazom proti algam. Očiščen je bil tudi obod in dno vodnjaka, celotna obnova pa je stala približno 11.300 evrov.

“Neprijetna” mladina

Zadnji vandalizem ni osamljeni primer. Že nekajkrat so bile čiščene Plečnikove arkade in pleskane številne fasade v starem mestnem jedru Kranja. V vseh primerih je policija le redko prišla na sled vandalom. Zaradi neprijetnih izkušenj ob preteklih Tednih mladih, ko so nepridipravi razbili glavna cerkvena vrata, kranjski župnik Stanislav Zidar zdaj vsako jutro s strahom pregleda, ali je vse ostalo na svojem mestu in nepoškodovano. Ob zadnjem primeru ni bilo tako. “Menim, da bi morali prireditelji vso noč skrbeti za varnost. Vsako leto se zgodi kaj neprijetnega. Škoda, da se takšne stvari dogajajo. Mislim, da gre predvsem za pomanjkanje vzgoje,” je o dogodku, ki je med prebivalci Kranja hitro zaokrožil in požel veliko neodobravanja in zgražanja, dejal kranjski župnik Stanislav Zidar.

Vandalizem kot znamenje propada vrednot v družbi
Kranj, nekdaj najbolj razvito mesto Jugoslavije in simbola industrializacije se je s propadanjem čevljarske, tekstilne in gumarske industrije prelevil v veliko trgovsko središče, in v mesto ki se ga je prijel vzdevek  Kransterdam.

Če smo s propadanjem tovarn in industrije ter z prevračanjem smetnjakov še lahko govorili o pretirani mladostni razigranosti se zadnji dogodki kažejo kot smer nasilja in vandalizma ki je jasno fokusirana. Vrednote ki so svete, naj si bodo to kulturni spomeniki Plečnika ali vrednote ki so naša skupna kulturna dediščina so preveč pomembne da bi jih prevračali, prebarvali ali poteptali. Vzgoja, ki je skozi medije lansirala dovoljenje in spodbude za tak način komuniciranja in izražanja dobi skozi dogodke, ki navidez osvobajajo prosto pot do arhetipov ki so skriti globoko v notranjosti in ki ležijo v duši ljudi in posameznika. Cerkev je v tem primeru s svojimi pomniki najbolj primeren ventil.

Dodatne povezave:

Kulturna dediščina kot tarča vandalizma

Sv. Janez Nepomuk

Obnovljen vodnjak sv. Janeza Nepomuk

Vandali v Kranju obglavili kip kraljice

Vodnjak Janeza Nepomuka v Kranju kmalu obnovljen

Odprto pismo organizatorjev Tedna mladih 2010