Koroški kulturni dnevi v Ljubljani s koncertom Kvinteta bratov Smrtnik, Slovenskega okteta in zbora Danica

Od 4. do 25. aprila 2017 prireja Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva  Ljubljana – tudi ob sodelovanju obeh koroških kulturno-prosvetnih central – že 15. Koroške kulturne dneve v Ljubljani – KKD.

V torek, 4. aprila 2016 ob 18.00 se bodo v Narodnem muzeju Slovenije (Metelkova ul.) 15. KKD pričeli z odprtjem razstave mag. Karla Vouka iz Rinkol v Podjuni. Naslov razstave: „Lužiški cikli“.

Leta 1958 v znani slovenski družini iz Dobrle vasi rojeni umetnik je po maturi na Slovenski gimnaziji v Celovcu na Dunaju študiral arhitekturo na Tehniški univerzi in slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti. Ob obiskih domovine Lužiških Srbov sta mu nastala fotografsko-likovna cikla »Satkula« (2014) in »Schwarzwasser/Čornica« (2015). Oba opozarjata na problematiko dnevnih kopov v Lužici; ti ogrožajo jezik in kulturo Lužiških Srbov, ki so jim v zadnjih desetletjih spodkopali prek 200 vasi.

Za glasbeni okvir odprtja razstave bo poskrbela kitaristka Katarina Sima. O umetniku Vouku in vsebini razstave bo spregovorila Nataša Stergar. Razstavo bo odprla mag. Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije v Ljubljani, celotne 15. KKD pa bo v imenu častnega pokrovitelja prof. dr. Mira Cerarja, predsednika Vlade RS, odprl Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V četrtek, 6. aprila ob 10.30 bosta v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa (Cankarjeva 1) KKZ – Krščanska kulturna zveza ter SNIUJ – Slovenski narodopisni inštitut Urban Jarnik iz Celovca predstavila šestih novih strokovnih knjig. To so: Zbornik KKZ 2013-2016 „Poročila, prispevki“, ur. Martin Kuchling; Uši Sereinig in Polona Sketelj, „Popotnik po Zilji. Kulturno-zgodovinski vodnik“; Uši Sereinig in Polona Sketelj, Katalog muzejske zbirke na Kostanjah, ur. Vito Hazler; Slovar rožanskih narečnih besed, zbrala Bertrand Kotnik in Franc Kattnig; Irena Marković, „Irenej Friderik Baraga – misijonar in škof med Otavci in Očipvejci“; „Slovenščina in WhatsApp, Od zibelke do družbenih omrežij“, prispevki s posveta v Naborjetu 6.11.2016, iniciativa Slovenščina v družini.

V soboto, 8. aprila ob 10.00 bo v Mini teatru (Križevniška 1) z lutkovno igro „Knjiga o džungli“ po znanem delu nobelovca Rudyarda Kiplinga in v režiji Matevža Gregoriča nastopilo enajst mladih igralcev Lutkovne skupine SPD „Srce“ iz Dobrle vasi. Mentorici ansambla sta Daniela Krabath in Gitti Neuwersch, lutke sta izdelali Urši Zankl in Daniela Krabath. 30-minutna igra govori o dečku Mogliju (Mowgliju oz. Mavgliju), ki se je izgubil v indijski džungli ter ga je kot svojega mladiča sprejela mama volkulja. Mogli je srečno odraščal z živalmi ter postal prijatelj premetenega panterja Bagira in dobrodušnega medveda Baluja, ogroža pa ga strašni tiger Širkan. Zato se odpravi proti človeški vasi…

V sredo, 12. aprila ob 19.00 bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma koncert „Koroška pesem preko meja“. Franc Jožef, Zdravko, Marjan, Vladimir in Marko iz Kvinteta bratov Smrtnik (umetniški vodja Bertej Logar) iz Kort na Obirskem bodo zapeli štiri slovenske pesmi in eno rusko narodno, Slovenski oktet (umetniški vodja Jože Vidic) bo zapel tri slovenske ljudske pesmi in dve ponarodele pesmi koroškega skladatelja Pavla Kernjaka. Drugi del koncerta bo z devetimi pesmimi iz vseh koroških dolin oblikoval Mešani pevski zbor Danica (zborovodja Stanko Polzer) iz Šentprimoža v Podjuni, na koncu pa bodo vsi nastopajoči skupaj zapeli še Mikula-Kernjakovo „Rož, Podjuna, Zila“.

V torek, 25. aprila ob 18.00 se bodo 15. Koroški kulturni dnevi v Ljubljani zaključili v Multimedijski dvorani Narodnega muzeja Slovenije (Metelkova ul., 1. nadstropje, vhod s ploščadi Muzejske četrti), in sicer z zaprtjem razstave Karla Vouka ter z literarno-glasbenim večerom „Trivium gre na pot“ v spomin pesniku mag. Fabjanu Hafnerju (1966-2016). Alenka Resman Langus bo ob glasbeni spremljavi kitarista Janeza Gregoriča brala iz dvojezičnega zbornika „TRIVIUM | tri poti | drei wege 2000-2014“.