Koper in Eurobasket

stoziceEvropsko košarkarsko prvenstvo lepo uspeva. Za nami sta predtekmovanje in drugi del. Več kot polovica ekip je že na poti domov s sklonjenimi glavami.

Svojo dolžnost na Eurobasketu 2013 je opravil tudi Koper, ki je imel v gosteh skupino D z Italijo, Rusijo, Grčijo, Turčijo, Finsko in Švedsko. Za glavno mesto slovenske Istre in za vso Obalo je bilo sodelovanje na tako velikem mednarodnem tekmovanju velik izziv in priložnost, ki so jo – to lahko zdaj že rečemo – uspešno zagrabili. Koper je preplavila pisana množica Skandinavcev in Balkancev, nenadejano zelo uspešne nastope azzurrov pa so spremljali res številni Italijani iz naše dežele, a ne samo. Trgovci se sicer praviloma radi pritožujejo, vendar gostitev skupine moškega EP v igri pod košema je v vsakem primeru blagodejno vplivala tudi na turistično sezono.

V prenovljeni dvorani Bonifika smo bili priča res zanimivim bojem med kakovostnimi reprezentancami. Stopnišča so bila dobro zasedena, četudi je italijanski tržaški dnevnik pred nekaterimi tekmami Italije pretiraval z grožnjami, da so vstopnice razprodane, medtem ko je bila nato dobra petina sedežev še prostih. Živahen pa je bil, kot rečeno, tudi utrip po mestu, kjer so obiskovalci uživali v še poletnih dneh in pestri večerni ponudbi, v prvi vrsti v lično urejenih navijaških conah. Pravi hit so bili tu ogledi preko maxi-ekrana tekem Slovenije, ki za zdaj navdušuje na prvenstvu. Zadovoljni so tudi pri pripravljalnem odboru za upravljanje koprske skupine, ki mu je načeloval odgovorni za šport pri Mestni občini Koper, Boban Popovič, stari znanec naše košarke, saj je zapustil odličen spomin kot trener pri Jadranu, Boru, Kontovelu in Sokolu. Navsezadnje pa so prišli na svoj račun tudi pripadniki italijanske skupnosti v Kopru, ki so se veselili prisotnosti (z izrazitim tekmovalnim pečatom) svojih rojakov – dvometrašev in so priredili nekaj dogodkov, na katerih so združili pojme košarke v tem prostoru (Dan Peterson, Dino Meneghin, Boša Tanjević (na sliki), Sergio Tavčar, Peter Vilfan). V Trstu pa se je skoraj utrnila solza ob ganljivem reunionu nekdanjih junakov Stefanela Gregorja Fučke, Nanda Gentileja, Davida Cantarelle in Sandra De Pola. Skratka, v vseh ozirih bleščeča vizitka za slovensko Primorsko, pa tudi odmeven dogodek za celoten obmejni pas.

In za konec še zamejski piskrček pri vsem tem. Skupinica mladih se je dokopala do mesta prostovoljca na prireditvi. Pot do te enotedenske zaposlitve v Kopru ni bila tako lahka, saj je bilo (za vso Slovenijo) prijavljenih kar 2500 kandidatov iz 21 držav, naposled pa so jih sprejeli le tisoč. Kot so dejali prostovoljci s Tržaškega, je bila izkušnja izjemno pozitivna, kako bi bilo drugače. Na Bonifiki so sprejemali delegacije, skrbeli za opremo, pomagali v medijskem središču, na tribunah, na parkirišču. Predvsem pa so spoznali ogromno novih ljudi in živeli ob boku košarkarskih zvezdnikov. S protagonisti na parketu pa so se dodobra poslikali številni naši ljudje, ki so se peljali do Kopra in si v živo ogledali tekme. Slovenski Eurobasket 2013 bo res marsikomu pri nas ostal v trajnem spominu.

Avtor: HC

Foto: Eurobasket

Pripis uredništva: Z urednikom tednika Novi glas Jurijem Paljkom smo se dogovorili za sodelovanje, na osnovi katerega bomo na Časniku objavljali prispevke, ki bodo aktualni za naše bralce. Novi glas je tednik Slovencev v Italiji, ki so zavezani slovenstvu, demokratičnim vrednotam in krščanskemu etosu.