Koncert Zavoda Živim z glasbeno skupino Radia Ognjišče navdih za pogumne korake v življenju

radijciIntervju z glasbeno skupino Radia Ognjišče in koncert Zavoda ŽIV!M

Zavod ŽIV!M letos že tretje leto organizira koncert z naslovom Glas življenja, s katerim želi med ljudmi razširiti veselje do življenja. Koncert bo 19. maja v Antonovem domu na Viču. Med drugimi izvajalci nam bo zapela tudi glasbena skupina Radia Ognjišče. V spodnjem intervjuju so se nam na kratko predstavili.

Večkrat lahko zasledimo nastope vaše skupine na različnih koncertih in prireditvah, težko pa je najti o vas karkoli napisanega. Bi se nam za začetek nekoliko predstavili?

Urša: No, o nas ni veliko napisanega, pravite, se nas pa dosti sliši – saj smo na radiu, ha, ha. No, v tej zasedbi nas je pet radijcev: novinarka Petra Stopar, tehnik Andrej Jerman, voditelja Marjan Bunič in Jure Sešek ter iz marketinga Urša Sešek. Lahko bi nas bilo tudi dosti več, saj veliko sodelavcev odlično poje. A da smo bolj mobilni, nas je 5 – za v en avto, ha, ha.

marjanV vaši glasbeni skupni ste vsi člani sodelavci Radia Ognjišče. Kako je zrasla ideja, da začenete skupaj prepevati? Kako je nastala vaša skupina?

Urša: Radijci se s svojimi poslušalci veliko družimo, tako na enodnevnih srečanjih in izletih, kot na Radijskih počitnicah. Najbrž smo za potrebe večernega programa za naše počitnikarje naredili pevsko zasedbo, ki bi zabavala in razveseljevala. Mislim, da se je začelo tako. Nadaljevalo pa z Gala koncerti v Cankarjevem domu, kjer tudi večkrat nastopimo v različnih zasedbah.

Petra: Lahko rečemo, da je bilo vse čisto spontano, kar padli smo v skupno petje in nastopanje, najbolj takrat, ko smo prejeli povabilo za petje ob odprtju razstav Umetniki za Karitas.

ursa_in_jure

Vaša glasba je slišati zelo profesionalno. Kako pogosto vadite in kako izgledajo vaše vaje?

Urša: O, hvala za pohvalo. Vsi tudi sicer radi prepevamo. Eni zelo intenzivno, saj so odlični solisti (Marjan Bunič, Petra Stopar, Andrej Jerman), drugi (midva z Juretom) bolj ljubiteljsko. Vaje imamo po potrebi – pred nastopi. Izberemo take pesmi, ki jih kot posamezniki že znamo, skupaj pa vadimo toliko, da nastane pravi zvok in interpretacija.

Petra: Če v zvezi s profesionalnostjo mislite posnetke posodobljenih zimzelenih slovenskih popevk z radijskega projekta Presenečenje, moramo povedati, da so tam poleg naše zasedbe peli še nekateri drugi radijski sodelavci. Je pa res, da nekatere od teh skladb zdaj naokoli pojemo še mi. Kot skupina, ki bo nastopala na vašem koncertu, pa nimamo neke čisto lastne glasbe ali posnetkov. Pripravimo se tako samo na posamezne nastope.

petra_1Kakšne zvrsti glasbe najraje prepevate? Katero zvrst ste izbrali za nastop na našem koncertu, zakaj?

Urša: Za nastop na vašem koncertu smo dobili priporočilo, da izberemo take, ki so znane in bo z nami lahko pela cela dvorana.

Petra: Mislim, da imamo še posebej radi duhovne popevke in slovenske narodne pesmi.

Kje najraje nastopate in zakaj ste se odločili, da boste letos sodelovali na našem koncertu?

Urša: Radi imamo življenje, radi imamo družino, radi imamo lepo pesem in radi pojemo. Pa smo pri vas :).

Petra: Radi se odzovemo povabilu s strani preprostih, iskrenih in hvaležnih ljudi. Vsekakor predstavljamo vrednote, o katerih pričujemo tudi na našem Radiu Ognjišče.

21_andrejKaj bi še želeli povedati našim bralcem?

Urša: Sodelujmo med seboj in iščimo dobro pri svojih najdražjih in vseh, ki nas obkrožajo.

Petra: Lepo vabljeni na koncert Zavoda Živim, kjer bo veliko lepe glasbe in navdihov za nadaljnje pogumne korake v življenju.

Vabljeni torej vsi, da na koncertu skupaj z Glasbeno skupino Radia Ognjišče in drugimi zapojemo hvalnico življenju.