Ko problem novinarstva postane prepričanje, da je komunizem nekaj drugega, boljšega

Franci Kindlhofer

Ko glavni problem novinarstva in s tem realnega poročanja postane prepričanje, da je komunizem nekaj drugega, boljšega. Predvsem naj komunizem ne bi bil nevaren. Zavedena inteligenca je v tem primeru nevarnejša kot radikalni levičarji. 

Ko sem pri večernih poročilih nemške Prve televizije ARD videl poročilo iz Slovenije, sem najprej mislil, da so enostavno povzeli vesti iz katerega nemških časopisov: Der Spiegel, Südeutsche Zeitung ali Die Welt. Potem me je presenetil novinar ARD, ki živi na Dunaju, Nikolaus Neumaier, kako vneto tvita o tej oddaji. Zato se nisem mogel zadržati, da mu ne bi poslal na osebno pošto na Twiterju svojega mnenja o njegovem poročilu:

Pismo novinarju nemška televizije ARD in njegov odgovor

Spoštovani gospod Neumaier, v Vašem poročilu o Sloveniji sem odkril mnogo nepravilnosti. Videti je tako, kot da ste prevzeli jezik komunistične opozicije 1 : 1. Vem, da je zelo težko poročati objektivno o Sloveniji, če poročevalec ne pozna njene zgodovine vsaj od leta 1941 dalje ali pa mu je znana le komunistična različica zgodovine. Kot poznavalec politične situacije v Sloveniji bom moral zaradi netočnega poročanja stopiti v stik z Vašim delodajalcem v Muenchnu. Če pa želite Vi sami kaj bolj točnega zvedeti o Sloveniji, sem Vam seveda rade volje na razpolago.

 

4. aprila me je novinar presenetil z odgovorom

Spoštovani gospod Kindlhofer,

Hvala za Vašo e-pošto. Ne vem, zakaj hočete stopiti z menoj v stik, če ste se že odločili, da se boste o mojem delu pritožili? Izhajam iz tega, da ste mi hoteli samo to povedati.

Poleg tega ne vem, kaj početi z izrazi kot komunističen ali nekomunističen. Meni gre le za vprašanja svobode tiska in za evropske vrednote. Pri tem ne gledam na svetovni nazor.

S prijaznimi pozdravi, Nikolaus Neumaier

 

Sedaj vemo, v katerem grmu tiči zajec: v komunističnem: zahodni novinarji mlajše generacije ne vidijo v komunizmu diktature iste kvalitete kot v fašizmu in nacizmu. Novinar je tudi izdal, da se zavzema za evropske vrednote. Ja, katere pa so to? A ni to stvar politikov, da se prerekajo o tem, kaj je evropsko in kaj ne? Kaj je liberalno in kaj konzervativno. Novinarji lahko o tem na dolgo in široko poročajo, njihova naloga pa ni, ovrednotiti, kaj je prava in kaj napačna politična smer.

Ko je problem novinarstva prepričanje, da je komunizem nekaj boljšega

V odgovoru na novinarjev odgovor je na kratko razložen izvor slovenskega medijskega problema

Spoštovani gospod Neumaier,

prisrčna hvala za Vaš odgovor. Neposredno komuniciranje z Vami mi je ljubše. Z Vašim zadnjim stavkom mi je postal problem komunikacije z nemškimi novinarji bolj jasen. Vi ocenjujete komunizem drugače kot na primer nacionalsocializem. Pri prakticiranem komunizmu ne gre le za svetovni nazor, ampak predvsem za brutalno diktaturo, enako kot v fašizmu in nacionalsocializmu, v nekaterih detajlih še hujšo.

Današnje stanje v Sloveniji je zelo povezano s komunizmom. Politična opozicija je sestavljena iz prepričanih naslednikov komunizma. Opozicijska stranka SD je neposredna naslednica Zveze komunistov, torej KPS. To tudi popolnoma jasno povedo njeni poslanci v parlamentu. Predsednica stranke Tanja Fajon izkazuje javno čaščenje komunističnim zločincem, na primer Borisu Kidriču, ki je bil eden glavnih odgovornih za množične pomore v komunistični revoluciji. V letu 1945, ko je bila zahodna Evropa osvobojena obeh fašističnih diktatur, je Stalinov revolucionar Tito uvedel v Jugoslaviji in s tem tudi v Sloveniji komunistično diktaturo, ki je potem trajala 45 let. Sedaj pride nekaj zelo važnega: obstoječi javni mediji, kot na primer časopis Delo in predvsem RTV Slovenija so še relikti stare diktature. Sedanja direkcija je imela še povezave s komunistično Udbo (čitaj Gestapo). Vaš način razmišljanja, da dogajanja v Sloveniji nimajo nič skupnega s komunizmom, je v osnovi napačno. Pri nas ni bilo Nürnberškega procesa, ki bi obsodil in kaznoval komunistične zločince.

Niti RTVS niti STA ne spoštujeta pogodbenih obveznosti

RTVS je javno podjetje, ki ga financirajo država in državljani z obveznimi prispevki. Zato tudi obstaja pogodba med medijsko hišo in državo, ki se zrcali v Zakonu o RTV. V točki 4 je točno navedeno, kaj so obveznosti in pravice javnega zavoda. K obveznostim spada na vsak način ideološko in strankarsko nevtralno poročanje. Očitno se pa RTVS tega ne drži. Zato tudi množični protesti proti obveznemu plačevanju prispevkov. TV hiša podpira odkrito komunistično kontaminirano opozicijo.

STA ima podoben status. Noče pa svojemu ustanovitelju predložiti finančna poročila. V sporu ni šlo za vsebino dela, ampak za popolnoma navadne upravne zadeve. Obstaja namreč upravičen sum, da je STA denar davkoplačevalcev zlorabila za financiranje privatnih časopisov s tem, da je pri njih naročala in jim plačevala drage oglase, ki jih STA ne potrebuje.

Tako igra v Sloveniji komunistična preteklost vsekakor zelo važno vlogo. Tako kot je bil leta 1933 za Nemčijo usoden prevzem oblasti s strani nacionalsocialistov, tako je bil v Jugoslaviji usoden prevzem oblasti s strani komunistov. Najprej 1941 z nasilno pokoritvijo upora in potem 1945 z dokončno podreditvijo Stalinu in sovjetskemu komunizmu.

Za slovensko levo opozicijo je trenutno glavni problem to, da nima oblasti v svojih rokah, kar je za nedemokrate hud poraz.

Če nemški novinarji nočejo biti še naprej pomagači slovenskih, večno včerajšnjih politikov, morajo svoja zavožena stališča spremeniti in se posvetiti pravim problemom Slovenije.

Naknadno Vam želim še vesele praznike in

Vas prijazno pozdravljam.

Franci Kindlhofer

 

Epilog

Iz razmišljanja novinarja Neumaierja se vidi, da je glavni problem novinarstva in s tem realnega poročanja prepričanje, da je komunizem nekaj drugega, boljšega. Predvsem naj ne bi bilo nevarno. Zavedena inteligenca je v tem primeru nevarnejša kot radikalni levičarji.

Že Stalin je po vojni dejal: »Kaj mi mar levi študentje, ki se po Parizu pretepajo s policisti. En marksistični profesor na Sorboni nam bolj koristi.«