Kdor pazi na veter, ne seje, kdor gleda na oblake, ne žanje!

Zadnjič se je pri meni oglasila prijateljica in me presenetila s simboličnim darilom. Kot zahvala za spodbujanje v odločitvi pri “iti na svoje”. V teh vetrovnih časih je namreč dekle zbralo pogum, zapustilo varnost javne službe in začelo na svoje.

Ob tem sem se spomnil na Pridigarja iz stare zaveze Svetega pisma: “Kdor pazi na veter, ne seje, kdor gleda na oblake, ne žanje!” Prd, 11, 4 in “Zjutraj sej svoje seme in do večera naj ne miruje tvoja roka: saj ne veš, kaj bo uspelo, to ali ono ali pa bo morda oboje enako dobro.” Prd, 11, 6

Za oba citata se zdi, kot da govorita o poslu. Ali pa ju vsaj lahko apliciramo v današnje poslovne odločitve.

“Paziti na veter” in priklop na državne prsi

Kdor “pazi na veter”, kdor “cinca” in samo čaka, da bodo takrat, ko se odloča o zagonu svojega posla vse okoliščine idealne, sploh ne seje. Kdor pa niti ne seje nima najmanjše možnosti, da bi žel.

V teh časih se pravzaprav res zdi, da je “veter” tako močan, da se “itak ne splača” sejati, ker ni prav nobene možnosti za poslovni uspeh. Ker se zdi, da je edina možnost za uspeh, če si blizu mestom odločitve o uporabi državnega denarja, če se s svojim poslom prisesaš na državne prsi. Tako kot agencija Escape, ki se ji je dohodek v petih letih povečal kar za 61 krat. Resnično spodbudne novice za mlade podjetnike in brezposelne, ki vsaj kdaj pa kdaj pomislijo na samozaposlitev!

Ko se človek odloča o samozaposlovanju, ko zbira pogum, da bi v teh viharnih časih odprl svoje podjetje, ko se poskuša odlepiti iz javne službe in začeti na svoje, so mu zgodbe “uspešnežev” prisesanih na državo dovolj, da obupa. In raje se postavi v vrsto na Zavodu za zaposlovanje, ter čaka, da ga mati država nahrani.

Uspešni in z integriteto

So pa – hvala bogu – tudi drugačne zgodbe, ki sta jih v Pogledih Slovenije predstavila Uroš Slak in Bojan Traven. Mimogrede, oddaja Pogledi Slovenije se je v nekaj tednih prebila na vrh najbolj verodostojnih oddaj v našem medijskem prostoru. Po moje bosta Slak in Traven – po kemijsko rečeno – indikatorja prisotnosti javnega interesa v državni RTV. Ko bosta letela, bomo vedeli, da ga ni več.

V oddaji je večina podjetnikov povedala, da so svoje posle razširili na druga tržišča. Odlično. Kar pa skrbi je, da zaradi nepripravljenosti vlade, da zgradi bolj spodbudno poslovno okolje, proizvodnjo selijo v tujino, čeprav bi jo prav radi obdržali pri nas. Pa ne gre. Tako zaželjena delovna mesta pa gredo, sicer ne prav daleč, takoj za mejo.

Vladi RS želim, da bi ustvarila bolj spodbudno okolje za razvoj podjetništva. Nad aktualno vlado smo v tem smislu že zdavnaj obupali. Čakamo drugo. V njej namreč ne vidim niti enega podjetnika, ki je posel ustvaril s svojimi rokami, razumom, poslovno spretnostjo.

Prijateljici, ki je začela svoj posel in drugim pogumnežem, ki ste se odločili ali pa se ravno odločate, da greste na svoje, pa vseeno želim, da “sejete svoje seme in do večera naj ne miruje vaša roka: saj ne veste, kaj bo uspelo, to ali ono ali pa bo morda oboje enako dobro.”

Foto: PhotoXpress