Če kdo od naših politikov spominja na Trumpa, potem je to Erjavec

Če lahko kakega našega politika primerjamo s Trumpom, potem so to v prvi vrsti Karl Erjavec in njegovi privrženci. Prosim vse zanesenjake, da bolj podrobno pogledajo, kaj se trenutno dogaja v ZDA. Tudi republikanci so že ugotovili, da so naredili s Trumpom kozla za vrtnarja.

Slovenski razkol II

Neverjetno je, kako malo Slovenke in Slovenci potrebujemo, da se razdelimo v dve nasprotujoči si skupini. In to ne samo pri globalnih vprašanjih, kot na primer komunizem ali demokracija, Evropska zveza da ali ne, Janša ali Erjavec. Ne. Tudi v zvezi z dogodki, ki se nas le obrobno dotikajo, kot so na primer zadnje predsedniške volitve v ZDA. Nisem Američan, zato sem že od nekdaj ocenjeval ameriške predsednike bolj po tem, kakšen je bil njihov odnos do preostalega sveta. Zaradi odločilnega vpliva na izid druge svetovne vojne, ker ZDA zagovarjajo svobodni svet in so protiutež komunizmu, sem vedno videl v njih nekakšno garancijo za našo varnost. Vsakokratne predsedniške volitve sem spremljal vedno bolj skozi prizmo osebnosti kandidata kot po njegovi politični pripadnosti. To je po mojem mnenju v pristojnosti Američanov samih.

Trump je bil izvoljen predvsem zaradi slabe protikandidatke, Karl Erjavec pa na zadnjih volitvah še izvoljen ni bil

Tako je bilo tudi pred štirimi leti, ko je nastopil kot kandidat Donald Trump. Do takrat v politiki neznana oseba, vendar z zelo razgibano preteklostjo. Izhajajoč iz družine, ki je znala vedno spretno priti tudi k državnemu koritu, navajen žongliranja z denarjem in ljudmi, okronan s poslovnimi uspehi in velikimi stečaji, kot se pač v poslovnem življenju dogaja. Komaj se je finančno pobral in vsaj na zunaj konsolidiral svoj imperij, je ta postal naenkrat zanj premajhen. Zato ni nič čudnega, da je videl utešitev svojih velikih želja po veljavi in oblasti le v tem, da krona svoj narcizem še s položajem predsednika Združenih držav. Da mu je na kraju to uspelo, se ima bolj zahvaliti slabi demokratski protikandidatki kot svojim govorniškim sposobnostim, ki jih pa tudi ni za zanemariti.

Ameriški volivci so v veliki meri politično pasivni in jih je laže s primerno artikulacijo osvojiti. V podrobnosti njegovega predsedovanja se ne bi spuščal. V svetu je bila ocena porazna. Tradicionalni zavezniki ZDA so mu zamerili v prvi vrsti to, da ni razlikoval med prijatelji in sovražniki Amerike. Tako so tudi mnogi Američani doživeli njegovo predsedovanje kot katastrofo za ZDA. Naš štajerski rojak z avstrijske strani in ameriški državljan Schwarzenegger ga je celo označil za najslabšega predsednika vseh časov.

Kaj vse razdvaja slovenski narod, celo ameriške predsedniške volitve

V tem prispevku nimam namena analizirati Trumpovega predsednikovanja v celoti. Želim se le dotakniti tistih dejstev, ki vplivajo na naša nesoglasja. Po moji presoji je njegov največji greh razdvajanje lastnih državljanov, ker to občutim tudi pri nas kot največjo nesrečo naroda. Pri nas sta izšli dve knjigi znanih zgodovinarjev, ki to temo obravnavata. Razdvojeni narod dr. Tamare Griesser Pečar in Slovenski razkol dr. Jožeta Možine. Ti dve knjigi nam nazorna pokažeta, kakšen zločin dela tisti, ki narod iz ideoloških nagibov in zaradi želje po absolutni oblasti razdvoji in iz ideoloških nasprotnikov naredi sovražnike. Ta razdvojenost je tako globoka, da kaže pri nas posledice še danes, in sicer tudi pri zadevah, ki naše eksistence neposredno sploh ne zadevajo. To so volitve novega predsednika v ZDA.

Ves čas volilne kampanje v ZDA se je pri nas nekako udomačilo prepričanje, da je edino Trump pravi človek za Ameriko in dobrobit sveta, demokrati so pa levičarji in komunisti in splošna nevarnost. Največjo skrb zbuja dejstvo, da tako razmišljajo pri nas mnogi, ki bi jih sicer šteli med zmerne intelektualce in ljudi, ki vedo, kdo in kako res ogroža demokracijo v Sloveniji. Tako so se nekritično prevzele teze predsednika Trumpa o raznih zarotniških teorijah. Celo o spopadih med CIA in vojsko v Frankfurtu se je govorilo, najbolj problematična pa je teza o ukradenih volitvah.

Tesen izid volitev ne potrjuje govoric o manipulaciji pri štetju glasovnic

Prvič, noben organ niti sodišče v ZDA ni moglo potrditi nobene namerne nepravilnosti ali celo prevare, kot je vedno trdil Trump. Izkušnje iz držav, kjer je kaj takšnega možno, kažejo, da pride v takšnih slučajih do večjih razlik v številu glasov. Ravno zelo tesen izid ne potrjuje teorije o manipulaciji. Kako bi lahko kdo tako precizno manipuliral, da bi bili rezultati tako tesni? Pri tako tesnih rezultatih so zahteve po ponovnem štetju razumljive in legitimne in so se v ZDA tudi odobravale in izvedle. Ravno, ker se je že vnaprej vedelo, da Trump ne bo kar tako zadovoljen z vsakim rezultatom, se je še posebno pazilo, da so potekale volitve korektno. Seveda, mi v Sloveniji tega ne moremo oceniti, moramo se pa zanesti na izkušnje najstarejše demokracije, ki to počne že dvesto let.

Seveda so bile negativne vesti iz ZDA za našo levico, ki komaj čaka na prvo priložnost, da prikaže ZDA v slabi luči, prava poslastica.

Zato je marsikateri pošteno misleč Slovenec podlegel mišljenju, da ne more biti v redu, če dovoli, da se bo za njegovo mnenje zdelo, kot da je okuženo od levice. K takšnemu popačenemu mnenju med našimi ljudmi prispevajo tudi naši javni mediji, ki ne uživajo zaupanja pri večini ljudi. Tako vidijo tudi v popolnoma normalnih tujih vesteh, ki so gotovo tudi pogosto predvajane z vidnimi znaki škodoželjnosti in brez potrebne distance do dogodkov, le zavajanje javnega mnenja.

Če kdo od naših politikov spominja na Trumpa, je to Karl Erjavec

Tem dogodkom ne posvečam posebne pozornosti, ker bi me skrbele razmere v ZDA. Združene države so močna demokracija, ki prenese tu in tam tudi bolj problematičnega predsednika.

V resnici me veliko bolj skrbi ta velika zaslepljenost naših državljanov. Ko se angažirajo za Trumpa, spregledujejo, da je ravno takšen način boja za oblast, kot ga vidimo pri njem, prisoten pri naši levici. Ne vidijo, da so naši protestniki enaki tistim, ki jih angažira Trump.

Če lahko kakega našega politika primerjamo s Trumpom, potem so to v prvi vrsti Karl Erjavec in njegovi privrženci. Prosim vse zanesenjake, da bolj podrobno pogledajo, kaj se trenutno dogaja v ZDA. Tudi republikanci so že ugotovili, da so naredili s Trumpom kozla za vrtnarja.

Nikakor ni pričakovati, da bo Trumpu vedno zvesti Mike Pence glasoval za predčasno odstranitev predsednika, čeprav dialoga med njima več ni. Pence namerava namreč kandidirati na prihodnjih volitvah, kjer bo potreboval tudi Trumpove volivce. Jasno pa je, da bo po 20. januarju večina republikancev odvrgla Trumpa kot gnilo jabolko. Zato bi bil čas, da se njegovi zagovorniki v Sloveniji malo zamislijo.