Kako poraženec državnozborskih volitev postane kandidat za predsednika Vlade

Sprašujemo se, kako je poraženec volitev Karl Erjavec, ki je na volitvah 2018 dobil le 394 glasov, kar je poraz in nezaupnica, kljub temu bil in je zopet naprej predsednik stranke DeSUS, večkrat minister, sedaj pa naj bi postal celo premier, rešitelj Slovenije po merilih svoje stranke, levice oz. opozicije. To je pravi moralni kaos, brez občutka za spodobnost in odgovornost. Sramota Slovencev v Evropski zvezi in svetu.

To je možno samo zato, ker pristajamo na moralni kaos, čeprav se prevzetno ponašamo, da na področju merili za demokracijo prekašamo EZ, a v praksi hinavsko pristajamo, da ima lahko vsak svoj prav, za kar pa ne potrebujemo nujno niti države, kaj šele EZ. To se lahko zgodi samo tam, kjer je državljanom malo mar, kdo ima oblast, samo da je naš, naše stranke in je po izvolitvi hvaležen in odgovoren le stranki in njenemu predsedniku, volivcem pa skoraj nič. To potrjujejo prazne plačane poslanske pisarne, kjer se srečujejo le prijatelji in znanci …

Imamo nepotizem, ne demokracije, ki je le tedaj učinkovita, če je prisotna odgovornost z merili za uspeh in je možen tudi nadzor, kar očitno pri nas ni praksa. Samo da je oblast naša in smo mirni, lahko gremo na dopust, saj nadzor ni potreben, ker je na oblasti naš. Prevladuje pristop: vsi smo in so fajn, samo da znaš kaj zrihtat mimo vrste; ni važno kako, na čigav račun, pa si že sposoben in pošten. Vsi pa godrnjamo in ne cenimo politike in oblasti, a smo prepričani, da za to nismo nič odgovorni; odgovorni so Marsovci, mi pa ne.

Sprememba volilne zakonodaje za učinkovito spremembo oblasti

Volilni sistem je tak, da na koncu samo stranka odloča, kdo je njen favorit za oblast, glas volivca pa čisto nič. To dokazuje, ko lahko poraženec na zadnjih volitvah kandidira celo za premiera. Enako je poraženec na zadnjih lokalnih volitvah Jože Tanko brez zadržkov postal po volji predsednika SDS kar podpredsednik Državnega zbora. Tako naše stranke oz. predvsem njihovi predsedniki lahko mimo načel in mimo dejanske volje volivcev vladajo po svoji volji, saj zaradi takšnega volilnega sistema ne čutijo dovolj nadzora niti odgovornosti do volivcev, kar hromi razvoj države.

V stranki SDS so še pred leti vztrajali pri stališču, da predlagajo takojšnji začetek pogovorov o reformi volilnega sistema, kar je prvi pogoj za reševanje krize. »Reforma mora predvsem omogočiti volivcem, da bodo imeli odločilen glas pri izbiri svojega predstavnika,« so bili prepričani. Potem pa so to stališče opustili in volivce, aktivne državljane, pustili na cedilu. Žal pa se sedaj zopet dogaja, da ravno Janez Janša kot predsednik SDS in premier, ki je prelomil dano obljubo volivcem, sedaj zopet vztraja in volivcem odreka pravico, da bi imeli odločilen glas pri izbiri svojega predstavnika. SDS je trdila, da so spremembe volilnega sistema prvi pogoj za reševanje krize. Mnogi volivci smo razočarani, a pričakujemo spremembo volilne zakonodaje, saj je potrebna za reševanje krize. Kdaj bo to?

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.