Kancler Scholz omogoča agresivno Putinovo politiko proti zahodu

Kancler Olaf Scholz in Vladimir Putin (Quelle: AP/dpa)

Kancler Olaf Scholz in njegova vlada predstavlja za opozicijo hvaležen cilj za ostre napade zaradi nejasne smeri v politiki do ukrajinskega konflikta in njegovega povzročitelja Vladimirja Putina. Na seji nemškega zveznega parlamenta 27. januarja letos je namreč novi predsednik CDU Friedrich Merz ostro napadel kanclerja in njegovo vlado zaradi nejasne in neodločne politike v zvezi z Ukrajino. Očital mu je, da je v tej zadevi popolnoma odpovedal. Kancler Scholz je že v času volilne kampanje pokazal svoje nagnjenje na levo. Na vprašanja, ali bi šel v koalicijo tudi z Levico, ni dal nikoli jasnega odgovora. To ga je stalo tudi nekaj glasov. Zanimivo je, da zelena zunanja ministrica Annalena Baerbock kaže več odločnosti za ukrepanje proti Putinu kot kancler sam.

Kancler Olaf Scholz olajšuje, če ne celo omogoča agresivno Putinovo politiko proti zahodu

Kancler Olaf Scholz spada med tiste evropske politike, ki olajšujejo, če ne celo omogočajo agresivno Putinovo politiko proti zahodu, s tem pa slabijo tudi pozicijo ZDA. Zaradi takšnega neodgovornega obnašanja nekaterih evropskih politikov do lastne varnosti in eksistence Evrope in zahoda so v Putinovih očeh deležni le prezira. Sedaj ima Evropa dobro možnost, pokazati domišljavemu in pohlepnemu milijarderju v Kremlju, kje so njegove politične meje. Zato je takšna politika, kot jo trenutno vodi Nemčija, nesprejemljiva. V zvezi z dobavami – pravzaprav nedobavami – orožja se Nemčija sklicuje na svojo neslavno vlogo agresorja v drugi svetovni vojni.

To je sicer na mestu, a ravno tako bi se morala zavedati, da ima sedaj priložnost marsikaj slabega iz preteklosti popraviti. Je gospodarsko najmočnejša država v Evropi in tudi po prebivalcih najštevilnejša. Zavedati se mora, da se mora za to blaginjo zahvaliti tudi drugim Evropejcem. Zato ne more biti narobe, da takrat, ko nam preti nevarnost, stopimo skupaj in je tudi Nemčija zraven. To je bil prvotni cilj nastajanja Evropske zveze, da bomo živeli med seboj v slogi in miru, navzven pa to pridobitev branili z vsemi razpoložljimi sredstvi.

Friedrich Merz, novo upanje za CDU in Evropo

Upam, da je mimo čas prijazne dame v Berlinu, ko je moral Putin dovoliti, da mu nemška kanclerka bere levite v njegovem maternem jeziku. Ker tem pridigam in telefonadam ni sledilo nič otipljivega, kar bi carja v Kremlju ogrožalo, je Putin to s kislim nasmeškom prenašal. Tudi sedaj bi dobavo pet tisoč vojaških čelad iz Nemčije Ukrajini še dobro prebavil in nemška vlada se verjetno še niti ne zaveda, kako se je s svojim ravnanjem naravnost osmešila.

Friedrich Merz je novo upanje ne le za po volitvah zdesetkano CDU, ampak tudi za Evropo, ki potrebuje zdrave, napredne in sprejemljive desne impulze.