Kam za tri dni?

Na Kojci Foto: Aleš Čerin
Na Kojci Foto: Aleš Čerin

Čas počitnic je. Po navadi se odločimo za kakšen daljši dopust, recimo desetdnevni dopust na morju. Včasih pa nam ostanejo kakšni dnevi, ki bi jih lahko porabili za kratek dopust. Recimo, da nam ostanejo trije. Pišem torej o namigih kako uporabiti tri dni za kaj novega, drugačnega, pa recimo še … bolj preprostega.

Se mi zdi pomembno, da se odpravite nekam za tri dni (ali več). Šele takrat se namreč začne dopust ko človek za tri dni – rečeno po romarsko – zamenja hrano, posteljo in obleko.

Kampiranje doma

Ena možnost, zelo preprosta, je, da ostanete tri dni kar doma. Še posebej, če imate vrt poln zelenja, goste sence, pa recimo mali otroški bazenček, … si plažo lahko pričarate kar doma. Lepo vsak dan skupaj z otroci poležavate v senci in če je senca dovolj gosta, da vas ščiti pred pogledi sosedov (v teh dneh se rado zgodi, da sosedov pravzaprav ni doma), se lahko spravite v kopalke, v ležalniku v miru preberete kakšno dobro knjigo, se spravite tudi sami v bazenček, če ga pa nimate se preprosto potuširate s hladno vodo ali s “šlaufom”.

Vmes si lahko pripravite kakšen – za vašo družino – bolj eksotičen obrok. Zvečer pa greste malo v mesto na sladoled, na kakšno kulturno prireditev, se delate turista v svojem mestu in se pozno ponoči odpravite spat v svojo posteljo, kar nekateri zelo cenijo.

Lahko pa si na vrtu postavite celo šotorček in prespite v njem. Ta način tridnevnega dopusta zahteva kar precej discipline, ker se dejansko ne odpravite od doma in bi lahko kaj hitro zapadli v vsakodnevno rutino. To je prepovedano! Takega dopusta sicer še nisem prakticiral, si pa predstavljam, da bi lahko bilo tudi lepo.

S kolesom

Kolo je tudi v poletnih dneh prijeten način potovanja. Lahko se z njim odpravite kar od doma, lahko pa kolesa naložite na prtljažnik in se odpeljete na izhodišče, ki naj bo obenem tudi cilj vašega tridnevnega popotovanja. V kolesarske torbe si pripravite opremo in se z (večjimi) otroci odpravite na kolesarsko popotovanje. Mi smo (sam in dve hčerki) vzeli s seboj tudi šotorček, spalne vreče in podloge, da smo lahko prespali kjerkoli. Nekaj predlogov poti:

Po Sloveniji:
Dan1: Ljubljana – Zalog – Trebeljevo – Šmartno pri Litiji – Velika Preska – Radeče – Lisca – Jurklošter – Šentjur
Dan2: Šentjur – Dramlje – Žička kartuzija – Stranice – Vitanje – Dolič – Mislinja – Podgorje (od tu naprej pa do Ljubnega ob Savinji nekaj gorskega kolesarjenja) – Andrejev dom na Slemenu pod Uršljo goro
Dan3: Andrejev dom na Slemenu pod Uršljo goro – Dom na Smrekovcu – Ljubno ob Savinji – Gornji Grad – Črnivec – Kamnik – Mengeš – Ljubljana

V dolino Rezije:
Dan1: Kranjska Gora – Trbiž – Rabeljsko jezero (se lahko okopate v hladni vodi) – Nevejski preval (V Žlebeh) – Reklanska dolina – dolina Rezije
Dan2: Če ste pri kondiciji se naslednji dan lahko odpeljete mimo slikovitih vasi Stolbica in Korita čisto gor pod Kanin do planine Kot na višini 1200 m. Tu pustite kolo in skočite še malo v hribe ali pa se med potjo preprosto okopate v gorski rečici. Popoldne se vrnete po dolini dol do Gnive (Njiva?) in po vzporedni dolini gor do sedla Krnica. Od tu se spustite do mejnega prehoda Učja in naprej do Bovca.
Dan3: Bovec – dolina Trente – Vršič – Kranjska Gora. Če vam je to za zadnji dan premalo, se pred vzponom na Vršič lahko odpeljete še v Zadnjo Trento in se sprehodite do planine Zapotok pod Bavškim Grintavcem.

Obe možnosti sta izjemno slikoviti, prijetni, zaradi vzponov malo naporni, a vodita po precej stranskih cestah, kar naj bo tudi sicer pravilo pri načrtovanju vsake kolesarske poti. Seveda si pot (skupaj z udeleženci) lahko načrtujete sami in jo prilagodite svoji kondiciji. Še tole: ne norite na spustih, pač pa gor v klanec 🙂 in pa – kolo naj bo tehnično brezhibno.

Pohajanje po Sloveniji

Peš hoja po sredogorju ali preprosto po pokrajini, je nekaj – zame – najlepšega. Tako se res lahko umirite, lahko stopite do ljudi, se v miru pogovarjate s sopotniki in imate dovolj časa za kakšen razmislek na poti. Slovenija je cela prepredena s tako imenovanimi obhodnicami ali transferzalami, ki so lepo speljane po pokrajini, tako, da je izbira res ogromna.

Za tako pešpot se primerno pripravite. Nekoč sem zapisal kako se pripraviti za na tako pot, da bo pot prijetna, da nas ne ožuli, da se ne preobložimo s prtljago.

Ljubljana – Bohinj:
Dan 1: začnite kar od doma, če ste iz Ljubljane – Toško čelo – Katarina nad Ljubljano – Grmada – Tošč – Črni vrh nad Polhovim Gradcem – Blegoš
Dan2: Blegoš – smučišče Črni vrh – mimo kmetij Bičkar, Jurež, Majedlc, Podhočar – Petrovo Brdo. Tu lahko prespite pri Rudiju v Planinskem domu.
Dan3: Petrovo Brdo – Vrh Bače – spust do Bohinjske Bistrice – (po stanskih cestah do) Bohinjskega jezera
V jezeru se lahko okopate, se z lokalnim prevozom odpeljete do Bohinjske Bistrice in se z vlakom vrnete domov.

Tridnevni “zalogaj” kakšne obhodnice:
Sam sem zelo domač s temi potmi in jih zelo toplo priporočam: Loška planinska pot, Evropski pešpoti E6 in E7, Idrijsko-Cerkljanska planinska pot, Slovenska Jakobova pot. Drugače pa je v Sloveniji vsaj okoli 50 lepo speljanih obhodnic, ki jih najdete na spletni strani Pešpoti.si. Najbolje, da se na tako dolgo pot odpravite kar od doma. Če ne gre drugače, pa z javnim prevoznim sredstvom ali pa si organizirate prevoz do izhodišča s pomočjo prijateljev.

Seveda je možnosti kako preživeti tri dni nekoliko drugače še zelo veliko. Tale članek kar kliče po nadaljevanju.

Vse dobro želim na vseh vaših počitniških poteh.

Foto: Aleš Čerin