Kako in kam jih bomo pokopali?

kocevski_rog3Koordinacijski odbor Nove Slovenske zaveze je poslal odprto pismo državnim voditeljem, ki ga v nadaljevanju objavljamo.

Sedemdeset let po koncu druge svetovne vojne in petindvajset let po demokratizaciji Slovenije, svojci pomorjenih po vojni še vedno ne vemo kje ležijo posmrtni ostanki naših sorodnikov. V zadnjem času so se stvari začele nekoliko hitreje premikati, končno, bi rekel človek, pa vendar zopet nekako po svoje. Premalo se upošteva želja nas svojcev, ki si želimo izvedeti za usodo naših bratov, sestra, stricev, očetov, starih očetov. Želimo jih dostojno pokopati in jim povrniti njihovo dobro ime.

Na vas se obračamo s pozivom, v katerem želimo opozoriti na bolečino in dvome, ki nas navdajajo ob začetku procesa izkopa in pokopa žrtev povojnih pobojev.

S svojimi podpisi zahtevamo;

  1. Za vse nas svojce žrtev povojnih pobojev iz območja Notranjske je popolnoma nesprejemljivo dejstvo, da se namerava posmrtne ostanke naših sorodnikov odpeljati in pokopati v Mariboru. Štajerska je za žrtve, ki so povečini iz Notranjske in Dolenjske popolnoma neprimerna lokacija. Želimo jih pokopati čim bliže domu, na domači posvečeni zemlji. Vsa razmišljanja o pokopu se morajo usmeriti v to smer. Dejstvo o pokopu v Mariboru sprejemamo z grenkobo v srcu in le zgolj kot začasno in prisilno tehnično rešitev.
  2. Za vse najdene žrtve zahtevamo, da se naredi DNA analiza. Če naše vladne službe in institucije tega ne zmorejo, naj se pripravi mednarodni razpis za izvajalca analiz, podobno, kot so to storili v Srebrenici.
  3. Za vse neprepoznavne žrtve je potrebno najti primerno pokopno mesto v prestolnici države, Ljubljani. Teharje je lahko tudi primerno mesto pokopa, vendar pod pogojem, da se sočasno v Ljubljani postavi tem žrtvam primerno zgodovinsko obeležje.
  4. Pričakujemo javno opravičilo, obsodbo in obžalovanje zločina nad človeštvom, ki je bil storjen nad našim narodom. Zločin bi morali obsoditi predsedniki in predstavniki vseh treh vej oblasti.
  5. V zadnjem času se stopnjujejo sovražni izpadi v obliki izlivanja sovražnega govora in javnega opravičevanja, celo odobravanja zločina s strani naslednikov totalitarnih organizacij, ki so krive za množične poboje. Zahtevamo ničelno toleranco do teh dejanj. Pravosodni organi morajo dosledno evidentirati in preganjati vsa dejanja, ki javno izražajo in stopnjujejo sovražno razpoloženje nad svojci žrtev in vsemi, ki se ukvarjajo z odkrivanjem in urejevanjem množičnih morišč.
  6. Oktobra bo v Mariboru pokop prvih 700 žrtev, prepeljanih iz Hude jame. Tako množičen pokop bi v vsaki demokratični državi sveta pospremili z razglasitvijo dneva žalovanja. Predlagamo, da se 27. Oktobra letos v spomin na trpljenje tudi preostalih tisočev nedolžnih žrtev zapove dan žalovanja.  Ali pa bo pač pokop 700 ljudi zgolj tehnični problem in medijsko drugorazredna tema?
  7. Svojci glede na sklep ustavnega sodišča zahtevamo prepoved uporabe vseh totalitarnih simbolov v Republiki Sloveniji. Zahtevamo odstranitev spomenikov vseh, ki so bili odgovorni za morijo med in po koncu druge svetovne vojne. Zahtevamo prepoved izobešanja zastav s totalitarnimi simboli.

Na vas se obračamo predstavniki svojcev pobitih žrtev iz Rovt, Šentjošta, Logatca, Vrhnike, Zaplane, Horjula, Borovnice in Preserja. Želimo si zgolj dostojnega pokopa naših sorodnikov in miru v našem narodu.

Pozivamo vas, da nam prisluhnete, da nas upoštevate, saj bomo tako dobili občutek vaše iskrenosti o želji po spravi v našem narodu in svetlejši prihodnosti za naše naslednje rodove.

Naj vas pri tem spremljata pravičnost in državniška modrost.

 

Koordinacijski odbor Nove slovenske zaveze,

Vrhnika, Logatec, Rovte, Šentjošt, Horjul, Zaplana Logatec, Borovnica, Preserje

20.10.2016