K. Miles, Portal plus: Neprijetna dejstva, ki se skrivajo za številkami

Statistika ni vedno laž. Za številkami se lahko skrivajo tudi konkretna dejstva. Naj gre za svetovni indeks ekonomske svobode, migrante, ki želijo v Evropo, žrtve povojnih pobojev, dokapitalizacijo slovenskih državnih bank ali davčne stopnje. Dobite dejstva, sicer bodo dejstva dobila vas, je nekoč dejal Thomas Fuller.

Številke v marsičem obvladujejo naša življenja, če prav pomislimo. Ura, stanje na bančnem računu, koledar, rojstni dnevi, prazniki, teža, rezultati izpitov, navigacija in tako dalje. “Laži, preklete laži in statistika”, je dobro znana fraza, ki se ne uporablja samo zato, da bi spodkopali nasprotnikovo obrazložitev, temveč tudi zato, da bi ilustrirali dejstvo, da številke niso vse.

Citat, ki je domnevno Stalinov, pravi: “Ena smrt je tragedija, milijon smrti statistika”. Če na primer vzamemo rezultat tekme West Ham : Manchester United (3:0), bodo navijači prvih rekli, da so bili njihovi favoriti brilijantni, medtem ko bodo navijači drugih dejali, da so imeli njihovi pač smolo.

Obstajajo tudi drugi načini, po katerih številke ali podatki lahko pomenijo različne stvari različnim ljudem v različnih okoliščinah. Ne tako surovo kot Stalin, ki se je, ko so mu povedali, da ga je papež kritiziral zaradi zatiranja religije, vprašal, “koliko divizij pa ima papež?”. Prav to me je spomnilo na komentar nekega Slovenca, ki se je, ko so mu razkrili grozodejstva v Hudi jami, vprašal, “ali niso bili to v glavnem Hrvati”, kot da bi to kaj zmanjšalo strahoto zločina.

Statistika ne laže vedno, daje pa širše indikacije, tako da vemo, da so slovenska sodišča neučinkovita, če primerjamo število sodnikov s celotnim številom sodnih primerov, kot tudi če jih primerjamo z drugimi evropskimi državami in številom primerov na prebivalca, ki končajo na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu in so med najvišjimi v Evropi.

Vemo tudi to, da je bila Slovenija v poročilu o ekonomski svobodi držav najslabša v Evropski uniji. Uvrščena je na 111. mesto (od 157.), ki si ga deli s Kitajsko in Nigerijo in je 50 mest slabša, kot je bila leta 2010.

Več lahko preberete na portalplus.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.