Indici, da so se na volitvah dogajale nepravilnosti

Foto: STA/Montaža Demokracija

Mislim, da je naloga Javnega zavoda RTV Slovenija informirati javnost o nepravilnostih na volitvah in jih osvetliti tudi v daljši pogovorni oddaji (Tarča).

Za kaj gre?

Bila sem članica volilnega odbora. Po zaključenem štetju bi morali zapakirati glasovnice v kuverte in jih zapečatiti, vendar se to ni zgodilo, saj so bile kuverte premajhne, zato so glasovnice ostale kar v plastičnem zaboju! Na žalost ob preštevanju nisem bila pozorna na žig, mi pa ni padel v oči (najverjetneje ga ni bilo).
Če bi zmagala dosedanja koalicija, bi zelo verjetno že dneve poslušali o nepravilnostih in bi zadeva že bila na sodišču!
Ker sem se poklicno ukvarjala s poučevanjem statistike v srednji šoli, sem bila ob preletu nekaterih podatkov šokirana.
Naloga medijev je, da pred volitvami osvetlijo kompetence in reference kandidatov, njihova dosedanja dejanja, tudi afere: novinar mora razkriti podatke, ki nekoga kompromitirajo, ne pa da oseba utemelji nedolžnost z besedo: “To ni res.” Tudi dejstvo, da nekdo ustanovi stranko, poišče kandidate, naredi program in zmaga, vse to v dveh do treh mesecih, je alarmantno za demokracijo.
Kako je možno, da na finalnem soočenju sodeluje dvanajst kandidatov?! Količina vodi v razvrednotenje razprave, saj ne more biti vsebinska. Na RTVS so voditelja pobalini iz KUL in Ivan Gale še provocirali!

Statistični podatki, ki dajo misliti

Ko sem preletela nekaj statističnih podatkov o rezultatih, sem bila kot dobra poznavalka vsebine in stroke šokirana:

1. V volilnem okraju Šiška 3 je Urška K. Z., kandidatka Gibanja Svoboda, ki je v soočenju na javni TV dejala, da sogovorniki, med njimi pravnika dr. Ernest Petrič in Mark Boris Andrijanič, vrhovnemu sodniku s sporno diplomo Branku Masleši ne sežejo niti do kolen, dosegla – saj ni res, pa je – 17-krat večji rezultat od kandidata z znanjem in uspešnim delom, predsednika Državnega sveta Alojza Kovšce (sic!).
2. Moja znanka, upokojena Goričanka (iz sprehajalke v naravi bo skočila v poslanske klopi) in Golobova soseda iz Kromberka Mirjam B. K. (matematičarka, brez ekonomsko-družboslovnega funkcionalnega znanja, izvoljena že za poslanko Jankovićeve in Golobove Pozitivne Slovenije, nato SAB) je kandidirala v volilnem okraju Ljubljana Bežigrad in dobila 41 odstotkov ali 12-krat toliko glasov kot njen nekdanji kolega v SAB Jernej Pavlič in 5-krat (%) oz. 6,4-krat (št. glasov) toliko kot Tanja Fajon (v drugem volilnem okraju): evropska poslanka SD, ki se hvali z mednarodnimi referencami.
3. Vrhunskega ministra Anžeta Logarja je premagala neznana kandidatka Gibanja Svoboda Ksenija Pišljar – kar za 38 odstotkov več glasov je dobila. Na Googlu sem videla posnetek njenega zajčka, ki izbira med različnimi nogavicami.