Juvan: Ne za novo stranko

Čeprav predsednik vlade Borut Pahor ni preveč odločen, ko je treba povedati kdaj naj bi bile volitve, so te očitno pred vrati. Četudi bodo šele prihodnje leto, jim bo namenjeno veliko energije, denarja in misli pametnih ljudi.

Volitve očitno bodo. Skupine, ki naj bi ljudem pomagale pri odločanju so že tu. »Resetirance« poznamo že nekaj časa. …..  Pozornost javnosti so vzbudili s pozivom  Resetirajmo Slovenijo. Glede na razmere, jim je težko ugovarjati pa čeprav natančno branje ne prinese kaj posebno revolucionarnega. Vključno s pozivom, da se moramo ljudje tudi kot posamezniki začeti zavedati, da ne bomo srečni, dokler ne bodo zadovoljni tudi tisti poleg nas. Lepa misel. A glede na stanje, pravljično lepa. A nekje je pač treba začeti! Pred dnevi so se odločili za zbiranje podpisov za predčasne  volitve. Dobro jim gre, čeprav niti približno tako dobro, kot je šlo tistim, ki so zbirali podpise za referendume.  Tudi tega zadnjega o družinskem zakoniku.

/ … /

Druga skupina se je predstavila pred dnevi. Tudi tu so v večini nekdanji ministri. Res pa je, da so vsi iz Janševega ministrskega nabora. Šturm, Jerovšek, Umek in za dobro publicistično mero še Makarovič in Tomšič. Tudi zato je napotilo bolj določno in jasno. Nikar ne iščite novih strank in obrazov, boljšega kot ponuja sedanja opozicija ne boste našli. Izjava je korektna.

/ … /

Obe skupini se zavzemata za enako rešitev. Odhod sedanjih in vrnitev bivših. Pri tem tudi »resetirancem« ni mogoče očitati sprenevedanja. Konec koncev so – recimo jim bivši levi – z izstopi jasno povedali kaj si mislijo o svojih nekdanjih kolegih in šefih. Nove stranke , kot rečeno, ne bodo ustanovili.

Je pa jasno, da se jih bodo novi oblastniki gotovo s hvaležnostjo spomnili, ko bodo iskali primerne kadre za izpraznjena mesta. In, če mene vprašate, Slovencev nas je premalo, da bi lahko upali vsaka štiri leta na nov nabor dobrih, sposobnih in – še posebno pomembno – voljnih. Omenjenim se politika očitno le še ni čisto zagabila. In to je v teh krajih in časih zelo pomembno.

Več: blog Majda Juvan