Jože P. Damijan: O butalcih in talibanih

Zdajšnjega predsednika vlade bi po njegovih dejanjih lahko brez slabe vesti razglasili za vrhovnega butalca, saj se vede podobno kot legendarni butalski župan. Vendar bi mu razen pompoznosti in nesposobnosti kot posledice lastne intelektualne in opravilne omejenosti težko očitali slabe namene. Njegova dejanja in še bolj njegove odločitve za opustitev dejanj in za neaktivnost imajo sicer zelo škodljive učinke, vendar se zdijo predvsem postranska škoda njegove omejenosti. Toda hkrati prav ta njegova šibka vloga omogoča polet ambicioznemu, ideološko motiviranemu radikalnemu talibanskemu krilu te vlade in daje ekonomskim ukrepom te vlade talibansko naravo.

Intelektualna nedoraslost in opravilna nesposobnost premieru onemogočata, da bi dajal jasne smernice ne samo znotraj vlade, ampak tudi in predvsem znotraj svoje stranke. To pa daje politično moč talibanskemu krilu stranke, ki temelji na komunističnem, gospodarstvu sovražnem svetovnonazorskem izročilu in ekonomskem nacionalizmu, ter prek ministra Križaniča tudi realno izvršno moč.

Ta se izraža v številnih ukrepih, ki jih bom v prihodnjih tednih popisal – od ideološkega uničevanja bank v državni lasti in celotnega finančnega sektorja, finančne demontaže države, splošnega poslabševanja pogojev za poslovanje, negativnega korporativnega upravljanja, negativnega investicijskega ozračja za tuje vlagatelje, forsiranje megalomanskih narodnogospodarsko škodljivih projektov, ki koristijo le posameznim lobijem in tako naprej.

Več: Finance