Je dan državnosti za TV Slovenija drugorazredna tema

Spoštovana varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev javne TV Slovenija in Radia Slovenija!
Moj dopis sprejmite kot pritožbo zaradi neustreznega zaznamovanja letošnjega dneva državnosti na prvem programu javne televizije TV Slovenija. Foto: youtube

Gledalci razočarani nad predprazničnim sporedom TV Slovenija

Oglašam se kot gledalec in tudi v imenu kolegov in znancev, ki so prav tako zaznali odsotnost ustrezne obravnave zgodovinske obletnice in navsezadnje tudi kot član takratnega ožjega vodstva Demosa in delegat prve skupščine, ki je sprejemala temeljne osamosvojitvene akte. V tistih časih smo se izjemno izpostavili. Delegati smo bili še posebno na udaru, če bi se represija stopnjevala in je ne bi mogli zajeziti. Zato smo ob taki – oprostite izrazu – ignoranci takratni protagonisti lahko tudi osebno užaloščeni.

Dan pred praznikom uredniki prvega programa TV Slovenija niso namenili nobene posebne oddaje dnevu državnosti. 

Gledali smo običajen prenos proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani. Pred prenosom je bila v osrednjem času (20.05) oddaja o najbolj žgočih težavah sodobne slovenske družbe.

Tudi na praznik program ni bil ustrezen

Pričakovati je bilo, da bo več pozornosti zgodovinskemu dogodku namenila TV1 vsaj na praznični dan, 25. junija 2020.

V osrednjem času tega dne smo lahko gledali dokumentarno oddajo Požig, ki se je nanašala na dogodek v Trstu daljnega 13. julija 1920 in o naši zahodni meji v povojnem obdobju. Filmu je sledil igrani film Stekle lisice.

Ko sem se namenil sestaviti dopis na vaš naslov, sem si predhodno le ogledal tudi oddaje na 2. programu TV Slovenija.

Na predvečer praznika: nič; na praznik, 25. junija, pa sem zasledil oddajo z naslovom Domovina in država. To je bil dokumentarni film ob 17.05 s kratkim političnim uvodom in osrednjim poudarkom na prikazu avtentičnih posnetkov vojaških spopadov.

Poziv k obravnavi teme na seji Programskega sveta RTV Slovenija

Torej s tem »minimalističnim pristopom«, dokumentarnim filmom na drugem kanalu, naj bi zaznamovali osrednji praznik? Je dan državnosti za urednike tudi sicer drugorazredna tema!?

Menim, da imamo opravka z enim od najhujših spodrsljajev urednikov TV Slovenija, ki bi zahteval posebno obravnavo na seji Programskega sveta RTV Slovenija

Kaže na neprofesionalnost oseb, odgovornih za program, ali za politično nekorektnost(?). Morda pa kar oboje skupaj.

Spoštovana varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija, gospa Ilinka Todorovski!

Pričakujem tudi vaš odziv in posredovanje pobude za obravnavo pritožbe na Programskem svetu RTV Slovenija.

Andrej Magajna