DVA DOGODKA: »Jaz vem, da sem Slovenka, jaz ljubim domovino!« IN Literarna zapuščina dr. Tineta Debeljaka (ponovno) v Sloveniji

Knjižico s tem naslovom bosta predstavili avtorici Marta Keršič in Jelka Piškurić, zaposleni na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani. V njej so orisane begunske poti Slovencev v različnih časovnih obdobjih. Sledi opis begunstva družine Adamič iz Sodražice, ki je morala zaradi med in povojnega komunističnega nasilja zapustiti rodno deželo. Nov dom so Adamičevi našli v Ameriki. Ob tej priliki bosta z nami sestri Mira in Pavli Adamič z družinama, iz Clevelanda.

V četrtek, 13. julija 2017. ob 19. uri bo v cerkvi Marije Magdalene v Sodražici najprej maša za vse pokojne Adamičeve, nato pa srečanje s predstavitvijo v Župnijskem domu v Sodražici.

_______________

Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbeno-politična vprašanja Anton Gregorčič v sodelovanju z NUK in Muzejskim društvom Škofja Loka pripravlja večer pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž, v četrtek, 13. julija 2017 ob 20.30.

Na večeru bodo sodelovali:

ddr. Marija Stanonik: o Debeljakovi Črni maši
Mojca Vombergar, Debeljakova vnukinja: spomini na “atka”
Helena Janežič, NUK in MD: o Debeljakovi zapuščini v NUK
mag. Aleksander Igličar, MD: o Debeljaku v Škofji Loki.

Na večeru bo sodelovala tudi Jožejka Debeljak Žakelj iz Tucumana v Argentini, Debeljakova hčerka, ki je z možem Jožetom v teh dneh na obisku v Sloveniji. Odlomke iz Debeljakovih del bo interpretiral Boris Rifl, NUK.