Javornik: Nasvet predsedniku vlade

Predsednik vlade Borut Pahor pravi, da pri nas ni vladne krize, ampak samo koalicijska. Po njegovi razlagi vlada deluje povsem normalno in sprejema potrebne odločitve. Zato predsedniku vlade pravim: Gospod predsednik, če res mislite, da je to, kar počne vaša vlada, normalno delovanje, potem je čas, da se umaknete, dokler niste res popolnoma zavozili vsega.

/ … /

Vlada je že pred dvema letoma sprejela načela o neposrednih poplačilih podizvajalcem in v ta namen že dvakrat popravljala zakon o javnih naročilih. In povsem razumljivo je, da se podizvajalci na pomurski avtocesti ne strinjajo, ker je Dars skoraj v celoti poplačal SCT, sami pa niso dobili plačila.

In navsezadnje jim je tudi minister za promet pritrdil že pred dvema mesecema. Dars pa še vedno pravi, da preverja terjatve. Ker vem, da je predsednica uprave Darsa Mateja Duhovnik že davno rekla, da ne bo dvakrat plačevala istega dela, sem tudi prepričan, da Dars pod njenim vodstvom podizvajalcem ne bo dal niti centa. Trditev o domnevnem preverjanju je prazen izgovor, vendar zadošča, da zmede prometnega ministra in vlado, ki nimata pojma, kako naj dosežeta spoštovanje zakona, ki sta ga sama sprejela.

Če se sprašujete, spoštovani predsednik vlade, zakaj ima vaša vlada tako majhno podporo v javnosti, sem vam razlog pravkar opisal. In težava je, ker ljudje vsak dan vidijo nešteto primerov, ko vlada nekaj obljublja, pa nič ne naredi, ali pa sprejme neki predpis, pa ga ne izvaja. Tako se mi zdi, da nihče več ne verjame, da ta vlada dobro dela. Tista petina ljudi, ki jo še podpira, pač ocenjuje, da se Pahor trudi. Prej ali slej bodo tudi ti spoznali, da državi ne koristi veliko, če se vlada trudi z obljubami, ki jih ni pripravljena ali sposobna uresničiti. In kar je še posebej zlovešče, pri tem se sploh ne zaveda, kako neučinkovita in neuspešna je.

Več: Finance