R. Podbersič: General Maister pomembno prispeval za ohranitev slovenskega ozemlja (video)

V tokratni oddaji lahko prisluhnemo marsikateri zanimivosti o poteku 1.svetovne vojne. Gost 21. oddaje Sledi korakov je bil zgodovinar dr. Renato Podbersič, ki prihaja iz vasi Vrtojba, ki velja za najbolj porušeno vas na soški fronti. Le ena od 350 hiš, ki je bila označena z rdečim križem, ni bila porušena. Kljub grozotam je bila 1.svetovna vojna vendarle viteška in so tako italijanske kot avstro ogrske enote to spoštovale. Ker je odraščal v tej vasi, je povsem normalno, da je o vojnih grozotah, begunstvu in življenju po vojni slišal veliko zgodb. O tem pa niso govorili v šolah, ki jih je obiskoval v Vrtojbi, Šempetru, Novi Gorici in Ljubljani. Takrat so bile v ospredju zgodbe 2. svetovne vojne in komunistična revolucija. Prvi doktorat na temo prve svetovne vojne je bil tako opravljen šele leta 1998.

General Maister pomembno prispeval za ohranitev slovenskega ozemlja

V prvem delu oddaje je Podbersič, ki je zaposlen v Študijskem centru za narodno spravo, kjer največ časa nameni preučevanju I. svetovne vojne, usodi Judov na Slovenskem in revolucionarnemu nasilju med in po II. svetovni vojni, spregovoril tudi o poteku vojne in dogajanju neposredno po koncu vojne. Govora je bilo tudi o času, ko je bila Slovenija tik pred koncem I. svetovne vojne in še potem mesec dni del države Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS). Takrat sta za ohranitev slovenskega ozemlja pomembno prispevala general Rudolf Maister in polkovnik Stevan Švabić, ki je Italijane zadržal pred Vrhniko. Italijani so namreč želeli pridobiti celotno ozemlje, ne le z Ljubljano ampak celo naše ozemlje do Zasavja, kjer so jih zanimali premogovniki.

V nadaljevanju je Renato Podbersič omenil še pietetni odnos do trupel vojskujočih strani, ki jih ponekod najdejo še sto let po vojni. In jih tudi z vsemi častmi pokopljejo. Kar je nekaj povsem drugega, kot se dogaja z žrtvami med drugo svetovno vojno in po njej. Tako kot je za nekatere levičarske aktiviste nesprejemljivo, če javno poveš, da si ponosen Slovenec.

»Ne vem, kaj bi na to dejal general Rudolf Maister, ki nam je postavil enega od temeljev za nastanek naše države,« je ob koncu pogovora še omenil naš sogovornik.