Janez Žakelj: Da se ob Alpini ne bo spet pokazalo, da živimo v ugrabljeni državi

zakelj janezPred dnevi so se pred žirovsko Alpino zbrali protestniki, ki so opozarjali pred krizno situacijo v podjetji, ki izdeluje ene najboljših čevljev za smučarski tek na svetu. Protestniki so protestirali proti ravnanju direktorice podjetja Barbari Vtič Vraničar, DUTB-ju kot lastniku in predlaganemu načrtu prestrukturiranja. Zahtevali so tudi prekinitev svetovalne pogodbe s podjetjem Admetam, ki Alpino stanejo več kot 67.000 evrov na mesec. O stanju v podjetju in nadaljnih korakih pri prestrukturiranju Alpine smo za mnenje povprašali žirovskega župana Janeza Žaklja.

Janez Žakelj:

Žirovska Alpina je še ena od žalostnih zgodb slovenske tranzicije. Le veliki optimisti vidimo v sprejetju četrtkovega sklepa Vlade, ki zahteva odgovore od DUTB glede programa prestrukturiranja Alpine in še posebej glede pogodbe s svetovalnim podjetjem Admetam, žarek upanja. Priznati je treba, da je omenjena odločitev Vlade premik v smer izpolnjevanja zahtev zaposlenih. Te so:

– da se nemudoma prekine svetovalna pogodba z družbo Admetam;
– da se razreši sedanjo direktorico;
– da se ne določi vršilca dolžnosti direktorja iz vrst zdajšnjega vodstva Alpine;
– da se v šestih mesecih poišče rešitev, sprejemljivo za DUTB in delavce Alpine ter izvede tender za prodajo Alpine.

Alpina je bila pred začetkom privatizacijske zgodbe trdno podjetje, v katerem so si delavci skupaj z vodstvom, za sicer skromne plače, uspeli v neizprosni tekmi na svetovnem trgu izboriti svoj prostor. Tretjina svetovnega tržnega deleža v tekaški obutvi in zveneča imena v svetu športa so dokaz za to. Vse to so dosegli s trdim in dobrim delom, s stalnim prilagajanjem, z inovacijami in tudi z nižanjem stroškov. Še leta 2000 je bilo v Alpini zaposlenih preko 1000 ljudi, danes jih je še 355. Podjetje je v veliki meri stroškovno racionalizirano, tako da je za dodatno nižanje stroškov malo prostora. Vsak si lahko izračuna, kaj pomeni pol milijona evrov stroškov, v pol leta, za “dvornega” svetovalca Admetam ob štirih milijonih evrov letne mase za plače celotne Alpine! Če dodamo še okrog pol milijona nagrade za ‘dobre uspehe’, lahko upravičeno govorimo o kraji.

Je realno upati, da bo prav Alpina dokaz, da tudi v Sloveniji še velja: kjer je volja je pot? Vse politične stranke namreč, pozicijske in opozicijske, in ne nazadnje Vlada, ki je pristojna, da preko DUTB upravlja z državnim premoženjem, so na ‘naši strani’. Srčno upam, da se ne bo spet pokazalo, da živimo v ugrabljeni državi, kjer imajo moč predvsem tisti, ki jim je mar samo to, da ne glede na ceno počrpajo (lepši izraz za pokradejo) še zadnji sok iz podjetja, ki ima poleg znanja, trga in vrhunskih izdelkov tudi v kritičnih zadnjih letih pozitivne rezultate iz tekočega poslovanja.

Alpina potrebuje odgovornega lastnika in pametno vodstvo z vizijo, ki se bo brez velikih besed lotilo dela.