J. Ugovšek, Finance: Posel stoletja Marka Goloba

Glasni nasprotnik privatizacije Marko Golob je z menedžerskim nakupom, ki se pravnikom zdi sporen, v petih letih 26 tisoč evrov vložka oplemenitil več kot 400-krat

Marka Goloba poznamo kot člana uprave AUKN, zadnji dve leti tudi kot zagovornika državnega lastništva in nasprotnika izstopa države iz lastništva slovenskih podjetij. Manj poznan pa je kot 7,69-odstotni lastnik Lior Investa, družbe v lasti 13 zdajšnjih in nekdanjih menedžerjev danes uspešne škofjeloške proizvajalke avtomobilskih delov LTH Cas­tings.

Njegov vložek v družbo je tako kot vložki preostalih 12 menedžerjev leta 2009 znašal 26 tisoč evrov. A zbranih nekaj več kot 300 tisoč evrov za prevzem LTH ni zadoščalo. Na svoja pleča so morali prevzeti še 5,2 milijona evrov obveznosti do LTH – to je bilo posojilo, ki ga je LTH dal svojemu tedanjemu avstrijskemu lastniku. Ta 5,2 milijona evrov dolga ni nikoli vrnil, je pa to obveznost v procesu prevzema prevalil na Lior (solastnik tega je Marko Golob). Lior je tako po končanem prevzemu družbi LTH dolgoval 5,2 milijona evrov. LTH je torej financiral Liorjev prevzem LTH. Je to zakonito? Pravniki imajo pomisleke. Marko Golob danes, tako kot preostali menedžerji, letno prejema po 20 tisoč evrov dividend in več, vrednost podjetja pa po zaslugi dobrega poslovanja raste in raste.

Kako se je vse začelo?

Septembra 2008 je Marko Golob postal eden od direktorjev škofjeloške družbe TCG Unitech LTH (današnji LTH Castings). Marca 2009 je 12 vodilnih te družbe ustanovilo podjetje Lior Invest z 12 tisoč evri kapitala. Poleti so družbo dokapitalizirali – vsak s 25 tisoč evri – in tako z vložkom 312 tisoč evrov kupili sicer močno zadolženo skupino TCG Unitech LTH.

Prodajalec, avstrijska skupina TCG Holdings (iz te je po štirih letih lastništva izstopil britanski finančni sklad Vision Capital), si je leta 2008 od škofjeloške družbe izposodil 5,2 milijona evrov. Posojilo bi moral vrniti leta 2009. A denarja avstrijska družba ni nikoli vrnila, temveč je svojo obveznost prevalila na prevzemnika, Lior Invest. Kako je posojilo, ki je bilo v bilanci kratkoročno, postalo dolgoročno in ga prevzemnik Lior ni odplačal niti do leta 2013, iz letnih poročil ni razvidno, v družbi pa tega ne želijo komentirati.

Skupina TCG Unitech LTH – ta je bila leta 2008 tako močno zadolžena, da je revizor Ernst & Young opozoril na obstoj znatne negotovosti o sposobnosti skupine, da nadaljuje kot delujoča – je kljub šibkemu finančnemu stanju leta 2008 lastniku posodila 5,2 milijona evrov. Ravno to posojilo pa je bilo na koncu del kupoprodajne pogodbe; 12 menedžerjev z direktorjem Markom Golobom na čelu je poleg prevzema posojila na svoja pleča pristavilo še vsak po 26 tisoč evrov. Danes je po naših ocenah delež vsakega od njih vreden približno 11 milijonov evrov (več o vrednotenju pozneje), dividende menedžerjem po davkih pa so po doslej znanih podatkih znašale 75 tisoč evrov neto po osebi.

Golob: Ves dolg je poplačan

Junija 2009 je Delo poročalo, da je takratni direktor TCG Unitech LTH Marko Golob delavcem razkril, da je 12 vodilnih v podjetju (kot trinajsti se je februarja 2009 pridružil Primož Volčič) za manj kot 10 milijonov evrov kupilo skupino s knjigovodsko vrednostjo 30 milijonov evrov. Golob naj bi zaposlenim dejal, da so nakup financirali s posojili, pridobljenimi pri tujih bankah, zavarovali pa so jih z lastnim premoženjem. Tedaj so delavcem omenili možnost, da v prihodnje z dokapitalizacijo sami postanejo solastniki podjetja.

Marko Golob najem posojila pri tujih bankah danes zanika. »Preberite moje izjave v Delu iz leta 2010. Nobenega kredita pri bankah nismo najemali. Ves dolg je poplačan. Čez nekaj mesecev si poglejte naše poslovne izkaze. To je to,« je včeraj pojasnil Golob. Vprašali smo ga, koliko lastnih sredstev je vložil in kako komentira dejstvo, da je družba Lior, katere solastnik je, še leta 2013, torej pet let po izpeljanem menedžerskem prevzemu, lastni družbi od prvotnih 5,2 milijona dolgoročnega posojila še vedno dolžna 4,8 milijona evrov. Pojasnil k temu ni želel dati, pravi, da gre za zasebno družbo, naj se obrnemo na Andreja Kranjca (zdajšnjega direktorja) ter da je to dobra družba brez dolgov.

Več lahko preberete na Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.