J. Tomažič, Finance: Od Cerarjevih floskul za Slovence ne bo kruha

Če Miro Cerar ne bo sposoben odločanja, se mu lahko zgodi upor baze.

Kolega me je pred dnevi vprašal: »Kaj misliš, kako bi se Miro Cerar na volitvah odrezal, če bi jasno povedal, da bo obdavčil nepremičnine? Bi sploh zmagal?« Na to vprašanje ni mogoče dati kredibilnega odgovora, denimo koliko odstotnih točk bi mu to odneslo, je pa vprašanje na mestu.

V kampanji se ni jasno opredelil skoraj do ničesar razen do spoštovanja pravne države. Predvolilni program Stranke Mira Cerarja (SMC) obdavčitve nepremičnin ne predvideva, zadnji predlog koalicijske pogodbe pa uvedbo tega davka napoveduje in če bo davek vpeljan, se bo Cerar v zgodovino vpisal kot premier, ki ga je uvedel.

Miro Cerar je na volitvah zmagal in sestavil ter vodil bo vlado. O. K., do tod je bilo razmeroma lahko (posebej, ker ga je večina medijev sprejela z naklonjenostjo), zdaj pa bo treba delati. Kot premier bo moral vsak dan sprejemati več deset odločitev. Tudi za politične ratinge neprijetnih oziroma takih, kjer mu bodo pri odločitvi pomagali v Bruslju. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo kdo iz njegove širše ali ožje ekipe zapletel v kakšen škandal. Bo svoje ljudi odrezal, ko ne bodo imeli brezmadežnih rok, tudi najožje sodelavce, ali jih bo ščitil? Bomo videli, edino, kar je jasno, je, da dolgo časa ljudje njegovih floskul o visoki politični kulturi, odgovorni in osmišljeni privatizaciji in potrpežljivih posojilih (no, to so umaknili, ker živ bog ni razumel, kaj to pomeni) ne bodo kupovali.

Prodati Telekom in izpolniti sklep državnega zbora. Da ali ne? Treba se bo odločati, od političnih floskul se dolgoročno ne bo dalo živeti, od njih ne bo kruha. Vsaj v normalnem svetu, ne v Sloveniji.

Več lahko preberete v Financah.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.