J. Tomažič, Finance: Nove nove Mure nikar

Posledice komuni­stičnega inženiringa v Murski Soboti čutimo še danes.

V Murski Soboti bo danes potekal narok za stečaj podjetja Aha Mura. Podjetje ima do davčne uprave večmilijonski dolg, po moji oceni druge rešitve kot stečaj ni. Za večino zaposlenih bo to že drugi bankrot, spomnimo se, Mura, takrat z 2.760 zaposlenimi, je šla v stečaj leta 2009. Potem je nastalo podjetje Mura in partnerji, ki ga je ob podpori državne pomoči kupila odvetnica Mojca Lukančič, ga preimenovala v Aha Muro, trenutno v podjetju dela 1.200 ljudi. To bo najbrž eden zadnjih večjih stečajev (po številu zaposlenih) v Sloveniji.

Izguba službe je za posameznika tragedija, to je slabo tudi za gospodarstvo, porabo, državno socialo, lokalno skupnost. Mogoče je drugi stečaj v petih letih priložnost, da razmislimo, kako naprej. Kako dolgoročno rešiti položaj.

Pričakujem, da se bodo od jutri krepili pritiski prek medijev, da je vendar treba rešiti Muro, ki da ima prepoznavno blagovno znamko, ki ji je treba le vrniti lesk, in ima velik regijski pomen. Seveda z državnim denarjem. Torej naj ustanovimo Novo novo Muro. Po mojem mnenju bi bilo to narobe. Naj utemeljim.

V zadnji avanturi Aha Mure je država izgubila skoraj šest milijonov evrov dane državne pomoči, državna banka dva milijona evrov in Durs terja pet milijonov evrov neplačanih prispevkov. Če bi na to računali še obresti, je država izgubila več kot 13 milijonov evrov.

Blagovna znamka Mura nima vrednosti. Mogoče jo je imela v socializmu, ko ni bilo konkurence, zdaj je nima. Trgovska mreža je lokacijsko zastarela. Dodana vrednost na zaposlenega je pod panožnim povpreč­jem. Prostora za tekstilno podjetje s tisoč zaposlenimi dve uri od Dunaja in tri ure od Budimpešte pač ni. Treba bo delati nekaj, kar prinaša več dodane vrednosti.

Več lahko preberete v Financah.