J. Tomažič, Finance: Birokratski orakelj

Odpuščanja, rezi, nižanja plač, zapiranje oddelkov, stečaji, vse to v kombinaciji z upadanjem prodaje in prihodkov je zadnjih pet let pretresalo večino podjetij. Seveda obstajajo tudi podjetja, ki jih ti procesi niso stresli, oziroma jih niso tako zelo prizadeli, ampak ta podjetja so izjema. Gre za podjetja, ki večino posla opravijo v tujini. To je en del Slovenije, obstaja pa tudi drugi del Slovenije, birokratski. Državo smo v zadnjih 15 letih prepredli z uradi, službami, sekretariati, agencijami in podobnimi ustanovami. Če se osredotočimo samo na krizo, vidimo, da je recimo vlada Boruta Pahorja te birokratske tvorbe ustanavljala, spomnimo se samo urada za podnebne spremembe in javne agencije za varnost v cestnem prometu. Urad za podnebne spremembe je bil tudi zaradi pritiska medijev ukinjen, javni agenciji za varnost v cestnem prometu pa je pri aferi s prodajanjem vozniških izpitov grdo spodrsnilo in po mojem osebnem prepričanju ne bi bilo nobene škode, če bi jo kar razpustili.

Sledilo je obdobje druge Janševe vlade. Med ministri je nalogo boja z birokratskim orakljem sprejel Žiga Turk, ki je skrbel za izobraževanje. Njegova ideja je bila zelo preprosta, manj agencij pomeni manj šefov, fikusov in tajnic. Spomnimo, marca 2012 je na svojem blogu objavil seznam 274 teles in delovnih teles vlade in ministrstev. Njegove ideje o racionalizaciji so bile sprejete na nož, posebej v ustanovah na kulturnem področju. Janševa vlada je avtorica ideje o združevanju JAPTI, STO in TIA v enotni SPIRIT (zaživel je v začetku 2013), dodatno pa so odpravili nekaj samostojnih entitet, kar je bilo dobro, racionalno in koristno.

Zdi se, da bo Alenka Bratušek obrnila smer. Zdi se, da bomo od združevanja spet prešli k ustanavljanju novih entitet. SPIRIT utegne po samo letu dni dela razpasti na dva dela, smo poročali pred kratkim. Turizem in tehnološki razvoj bosta dobila svoji agenciji. Kako naj ljudje, ki delajo v podjetjih, razumejo, da se »turisti« in »podjetniki« razumejo kot psi in mačke ter da delajo vse, da bi vzpostavili prvotno stanje.

Z novim letom bo zaživela vladna služba za črpanje sredstev EU. Vlade iščejo čarobno formulo, kako počrpati več denarja, vprašanje je, ali bo nova oblika dala rezultate, dozdajšnje reorganizacije jih večinoma niso. Želim jim vso srečo. Če Slovenija potrebuje profesionalce, ki znajo iz Bruslja potegniti vsak cent, pa je vprašanje, ali potrebujemo »urad«, ki bo namenjen mladim.

Več: Finance