J. Šušteršič, PlanetSiol: Zakaj Petrovičev odstop ni znak novih političnih standardov?

Zato ker je predsednik vlade sodiščem že sporočil, da je minister nedolžen.

Popoldansko pričakovanje

Petek je bil za medijske odvisnike zanimiv in poučen dan.

Med vožnjo na predavanje v Celje sem poslušal Dogodke in odmeve, kjer so povzeli zgodbo iz četrtkove Tarče o kartelnem dogovarjanju ministra Petroviča v eni od prejšnjih služb.

Sledile so izjave koalicijskih partnerjev in opozicije. Bilo je jasno, da vsi pričakujejo, da bo predsednik vlade ministra razrešil. Edina, ki sta se kot običajno zavila v molk, sta bila Stranka Mira Cerarja in urad predsednika vlade Mira Cerarja.

Glede na široko oglaševane etične standarde SMC je bilo jasno, da bi bila razrešitev ministra ali njegov odstop edina logična poteza. Odločba Agencije za varstvo konkurence sicer še ni niti javna niti pravnomočna.

Toda tu ne gre za pravno, ampak za politično odgovornost – oziroma za vprašanje, ali lahko minister z bremenom takšnih očitkov sploh normalno dela in ali lahko normalno dela vlada, ki ima takšnega ministra.

Navsezadnje tudi ugotovitve KPK o neprijavah premoženja Zorana Jankovića in Janeza Janše še vedno nimajo nobenega pravnega epiloga, pa so vendarle povzročile politični cunami. Ne sicer v Ljubljani, ampak to je že druga zgodba.

Večerno zadovoljstvo

Med odmorom med predavanjem sem na internetu opazil novico, da je minister že odstopil. Seveda je ob tem dodal, da z odstopom ne priznava krivde in upa, da bo lahko v miru dokazal, da ni ničesar naredil narobe. Tudi prav, to je v pravni državi njegova pravica in nikakor mu je ne gre odrekati.

Na večernem debrifingu sva z ženo modro ugotavljala, kako je Petrovičev hitri odstop tudi piarovsko najboljša mogoča poteza. S tem bo prenehal biti politična in medijska tarča, zgodba bo izginila z naslovnic in do sodnega razpleta jo bo komaj še kdo sproti in natančno spremljal. Pridobil si je točno tisti mir, o katerem je govoril v odstopni izjavi.

Podobno je ravnal Peter Vilfan takoj po objavi novice o nesreči pod vplivom alkohola in danes o tem nihče več ne govori. Nasprotno, bil je celo ponovno izvoljen za poslanca.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.